PIAROM cere Ministerului Energiei sa puna in dezbatere publica prevederile legate de utilizarea resurselor regenerabile

PIAROM cere public Ministerului Energiei sa puna in dezbatere publica prevederile legate de utilizarea resurselor regenerabile: biomasa, biogaz, apa geotermala, utilizarea energetica a deseurilor urbane.

PIAROM constata o lipsa de interes alarmanta, atat din partea Ministeului Energiei cat si din partea Ministerului Mediului, fata de posibilitatea valorificarii superioare a unor resurse energetice regenerabile. Acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termica necesara incalzirii localitatilor, crearea de locuri de munca si reducerea poluarii.

PIAROM cere Guvernului sa solicite de urgenta ministerelor mentionate ca si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa prezinte solutii cu privire la incalzirea localitatilor din Romania in iarna 2016-2017.

Ne declaram impotriva mentinerii unui nivel major de subventionare a caldurii (cca 700 mil. lei in iarna 2015/2016), in conditiile ignorarii inadmisibile de catre autoritatile competente a solutiilor tehnice capabille sa asigure atat valorificarea mai mare a resurselor regenerabile (biomasa, biogaz, apa geotermala), cat si cresterea la min. 80% etapizat, a randamentului sistemelor de incalzire.

Constatam cu regret, ca in contradictie cu demersurile publice facute din februarie 2016 la nivelul tuturor autoritatilor statului, in principal la nivelul Ministerului Energiei, programele nationale PNAER2010 ca si Planul National de valorificare a BIOMASEI sunt ignorate de decidentii politici, continuandu-se dezbaterea publica avand unic obiectiv producerea de energie electrica.

Problema incalzirii localitatilor Romaniei este limitata la discutarea relatiei ELCEN RADET la nivelul Municipiului Bucuresti, in conditiile in care, din 315 sisteme de incalzire centralizata mai sunt fizic utilizabile cca 40.

Ministerul Energiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice trebuie sa informeze public, cu maxima urgenta, asupra modului in care se va asigura incalzirea cetatenilor in iarna 2016/2017 si asupra masurilor concrete privind asigurarea obiectivelor de eficienta energetica impuse Romaniei prin directivele UE.

Patronatul Investitorilor Autohtoni

15.07.2016