„Virusi” in economie? Cifra de afaceri din serviciile IT prestate firmelor, in scadere dramatica

itIn luna ianuarie 2016, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, fata de luna precedenta, a scazut atat ca serie bruta, cu 21,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,1%, potrivit INS.

Acest recul semnificativ in termeni nominali a fost cauzat urmare a scaderilor uriase inregistrate la activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-40,9%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-36,7%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-21,5%), activitatile de comunicatii (-16,9%) si la activitǎtile de transport (-15,5%).

Comparativ insa cu luna ianuarie 2015, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in prima luna din acest an atat ca serie bruta, cu 5,5%, cat si ca serie ajustata, cu 5,7%. Totusi, in serie bruta, activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei au inregistrat, de asemenea, o scadere semnificativa, de -6,8%. Singura crestere a acestui sector extrem de important pentru economia romaneasca a fost consemnata in privinta datelor ajustate sezonier: +4,8% in luna ianuarie 2016, comparativ cu luna ianuarie 2015.

Citeste intreg comunicatul AICI

15.03.2016