UE vrea sa rezolve problema firmelor gen Uber in martie

12241641_956338287746985_4350116069827914823_nComisia Europeana va emite in luna martie un ghid catre statele membre, cu privire la modul de reglementare a companiilor emergente, cum ar fi Uber si Airbnb, care au zdruncinat sectoarele taxi si hoteluri.

“Incertitudinea asupra drepturilor si obligatiilor utilizatorilor si furnizorilor sunt un obstacol cheie care impiedica economia de tip sharing,” a declarat comisia, pe 27 ianuarie, intr-un raport care prezinta primele rezultate ale unei consultari publice lansate in septembrie.

Furnizorii “traditionali” ce ofera servicii de taxi si cazare sprijina implementarea unor noi reguli stricte pentru a reglementa sectorul.

In tabara opusa se afla companii emergente, platforme digitale si autoritati publice, care tind sa favorizeze o abordare de reglementare mai usoara.  Acestea cer “mai multa indrumare si o mai buna informare cu privire la punerea in aplicare a normelor deja existente, ca raspuns politic,” a precizat Comisia in raportul sau.

In schimb, executivul UE anunta in noiembrie ca va publica un set de linii directoare despre cum sa se aplice legile existente pe teritoriul UE intr-un mod mai omogen, luand in considerare diferitele masurile de reglementare care au aparut la nivel national.

Comisia va prezenta aceasta lucrare mult-asteptata la inceputul lunii martie, a anuntat comisarul european pentru Industrie, Elżbieta Bieńkowska. Comisarul polonez a facut din nou apel la o abordare mai deschisa, argumentand in favoarea unei “orientari clare referitoare la reglementarile deja existente”.

Sursa si articolul complet: euractiv.com

29.01.2016