UE vrea masuri dure impotriva muncitorilor din Estul Europei. Se vorbeste de „dumping social”

muncitorComisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Marianne Thyssen, va prezenta o serie de propuneri menite sa combata dumpingul social in Uniunea Europeana, propuneri ce vor avea la baza principiul „pentru munca egala, salariu egal”, transmite AFP.

„Comisarul Thyssen va prezenta un pachet de masuri sociale”, a confirmat purtatorul de cuvant comunitar Alexander Winterstein. Acest pachet vizeaza o revizuire a normelor ce se aplica lucratorilor dintr-o tara a UE detasati temporar intr-o alta tara a UE. Astfel de lucratori sunt in general est-europeni veniti sa lucreze pe salarii foarte mici in statele vest-europene, motiv pentru care sunt acuzati de concurenta neloiala pe piata muncii.

Corectarea acestei situatii s-a incercat mai intai in anul 1996, cand a fost elaborata o prima directiva europeana, urmata de o a doua in anul 2014. Dar numerosi responsabili considera insuficiente masurile luate atunci si critica faptul ca lucratorii est-europeni distorsioneaza piata muncii in vestul Europei, unde vin sa munceasca pe salarii derizorii in agricultura, abatoare sau pe santiere.

Conform unei surse europene, primul principiu al initiativei ce va fi prezentata marti colegiului comisarilor va fi: „pentru munca egala, salariu egal la acelasi loc de munca”, ceea ce inseamna ca, de exemplu, un est-european venit sa lucreze intr-o tara din vestul Europei ar trebui sa fie platit la fel ca un localnic angajat pentru aceeasi activitate.

In schimb, accesul est-europenilor pe piata muncii din vest ar putea fi ingreunat in conditiile in care angajatorii lor nu ar mai putea beneficia de avantajul salariilor mici pe care le ofera acestor lucratori. Pe de alta parte, nu se va schimba regula ce prevede ca lucratorul detasat ramane in evidentele sistemului de securitate sociala din tara sa de origine.

Un al doilea principiu va fi acela ca detasarea unui lucrator intr-o alta tara a UE poate dura cel mult doi ani, legislatia europeana actuala fiind neclara la acest capitol.

Initiativa comisarului Thyssen survine dupa ce Germania si Franta au cerut in luna ianuarie o inasprire a normelor privind detasarea lucratorilor, aceste doua tari reusind sa ralieze in demersul lor Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg si Suedia.

De altfel, cele doua principii enuntate se regasesc si in pozitia exprimata de ministrii muncii german si francez, Andrea Nahles et Myriam El Khomri, intr-un interviu comun pe care l-au acordat cotidianului francez Les Echos.

Sursa: stiripesurse.ro

Conform datelor Comisiei Europene, in anul 2014 pe ansamblul Uniunii Europene erau 1,92 de milioane de lucratori detasati, cu 44,4% mai multi fata de anul 2010. Astfel de lucratori au de obicei contracte a caror durata medie este de sub patru luni. Cei mai multi lucratori detasati erau inregistrati in 2014 in Germania (peste 400.000), Franta (putin sub 200.000) si Belgia (circa 160.000).

06.03.2016