STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR, EDITIA A III-A – CRISTIAN PARVAN, PIAROM: “Ajutoarele de stat – sa fie conditionate de numarul subfurnizorilor antrenati in Romania”

1Ajutoarele de stat ar trebui sa fie conditionate de numarul de subfurnizori pe care-i antreneaza in Romania firmele ce beneficiaza de aceste scheme de finantare, este de parere Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

Domnia sa a mentionat ca PIAROM va continua sa ridice problema capitalului romanesc, care este discriminat fata de cel strain: “Vrem raspunsuri, prin politicile dezvoltate, la intrebarea «unde este antreprenoriatul romanesc?» Avem produse inovative pe care administratia publica le saboteaza ca sa nu fie puse pe piata. Si cand folosesc cuvantul «saboteaza» sunt foarte constient de valoarea sa”.

Domnul Parvan a subliniat ca exporturile de produse romanesti au reusit sa creasca cu 500 de milioane de euro, intreband: “E mult? E putin? E bine! Economia traieste din ce muncim. Dar trebuie sa stim ce muncim, cat muncim si unde muncim”.

Potrivit presedintelui PIAROM, mediul de afaceri autohton are nevoie de impuls financiar. “Bani exista in economie, dar nu sunt proiecte”, a precizat domnia sa, adaugand ca programul SRL-D, demarat in 2011, “a ramas cel mai solid program de dezvoltare a antreprenorilor”, fiind create 60.000 de locuri de munca (fiecare din cele 30.000 de SRL-D fiind obligate sa aiba doi angajati). Rata de esuare a firmelor infiintate prin acest program este cea mai mica, in comparatie cu rata medie de esuare a companiilor din economie, a mai spus domnul Parvan.

Acesta a adaugat: “Daca intreprinderea nu este atenta la procesul de inovare, atunci ajunge in insolventa. Lichidarea voluntara, matura, la momentul oportun, este la fel de buna ca un produs de management. Daca firmele cu probleme nu vor actiona in acest sens, atunci vor ajunge in insolventa”.

Seful PIAROM a tinut sa evidentieze ca valoarea adaugata din industria alimentara este mai mare decat valoarea adaugata din industria auto si a pieselor auto: “Este un mit ca industria auto contribuie cel mai mult la PIB”.

PIAROM a lansat, recent, Studiul privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, aferent anului 2015, care subliniaza, in primul rand, numarul mare de muncitori necalificati pe care ii are tara noastra.

Datele din studiu sunt ingrijoratoare, apreciaza Cristian Parvan.

Cercetarea arata ca soferii masinilor de mare tonaj ocupa primul loc in top cinci ocupatii din Romania. Domnul Cristian Parvan mentioneaza ca aceasta catergorie este foarte importanta la nivel national, intrucat genereaza o reducere a deficitului bugetar cu peste 50%. Desi aceasta ocupatie este una in dezvoltare, totusi ea nu se regaseste in strategia de dezvoltare a tarii, evidentiaza reprezentantii Patronatului. Cristian Parvan reclama faptul ca soferii autovehiculelor de mare tonaj sunt defavorizati, atat in Romania, cat si in afara tarii.

In alta ordine de idei, domnia sa ne-a spus ca, desi avem nevoie de personal pentru sectorul IT, totusi nu este suficient sa avem doar IT-isti, la nivelul intregii tari existand mult mai multe nevoi. In acelasi timp, domnul Parvan arata ca nu avem o distributie echilibrata de muncitori in domeniul IT, pe regiuni, trei sferturi din judetele tarii neavand personal IT. “In aceste conditii, cum vom reusi sa digitalizam Romania?”, intreaba domnia sa, adaugand: “Avem doua deziderate – mai multe locuri de munca (…) si forta de munca calificata”.

Printre meseriile cu cele mai multe contracte de munca necalificata se numara confectiile, asamblarea si montarea pieselor si segmentul manipularii marfurilor, conform studiului PIAROM.

Cercetarea arata ca ponderea muncitorilor necalificati in regiunea Nord-Est ajunge la 14,36%, in regiunea Sud-Vest Oltenia aceasta ajungand la aproape 12%. In regiunea Centru, nivelul muncii necalficate atinge 17%, iar in Sud-Est rata muncitorilor necalificati este de 15%. In vestul tarii, numarul muncitorilor necalificati ocupa 16%, in Nord-Vest – 19%, iar in Sud-Muntenia media este de 15%.

Analizele realizate la nivel regional confirma o serie de ipoteze vehiculate in spatiul public european cu privire la tara noastra, printre care ipoteza unei regiuni mai dezvoltate (Bucuresti-Ilfov) si a unor regiuni subdezvoltate si fara potential real de crestere in planul competivitatii, pe termen mediu si lung, mai arata lucrarea.

Sursa: Bursa.ro

16.12.2016