Spiritul antreprenorial la nivelul UE. Romania – la coada multor clasamente

ghidEurostat a publicat  o serie de statistici privind principalele aspecte ale antreprenoriatului din statele membre UE. Statisticile au drept obiectiv colectarea de date comparabile la nivel international privind intreprinderile noi si cu potential de crestere, precum si spiritul antreprenorial in general. Romania se remarca ca ocupoand ultimele pozitii la multe dintre statisticile selectate.

VEZI AICI ANALIZA ORIGINALA SI STATISTICILE COMPLETE

Figura 1: Distributia numarului de intreprinderi pe clase de marime, 2013

Figura 2: Distributia ocuparii pe clase de marime a intreprinderii, 2013

Figura 3: Distributia valorii adaugate pe clase de marime a intreprinderii, 2013

Figura 4: Valoarea adaugata (1 000 €) pe persoana angajata, pe clase de marime a intreprinderii, 2013

Figura 5: Valoarea adaugata vs ocuparea fortei de munca, dupa clasa de marime a intreprinderii, 2013

Figura 6: Rata de infiintare a intreprinderilor, rata de inchidere a acestora si ratele de crestere neta a numarului de firme, pe clase de marime a intreprinderii, 2012

Figura 7: Dimensiunea vs cotele de angajare pentru intreprinderi cu vechime de 3 si 5 ani, 2013

Figura 8: Ratele de supravietuire a intreprinderilor cu vechime de 3 si 5 ani, 2013

Figura 9: Proportia intreprinderilor cu vechimi de 3 si 5 ani in totalul firmelor, 2013

Figura 10: Cresterea firmelor in functie de cifra de afaceri vs. cresterea firmelor in functie de angajati, 2012

Figura 11: Cresterea firmelor noi dupa cifra de afaceri vs cresterea firmelor noi dupa numarul de angajati, 2012

Figura 12: Distributia exporturilor pe clase de marime a intreprinderii, 2013

Figura 13: Valoarea medie a exporturilor pe clase de marime a intreprinderii, 2013

Figura 14: Tipuri de inovare dupa clasa de marime a intreprinderii, 2012

Figura 15: Inovarea in organizare si marketing in cazul intreprinderilor mici, 2012

Figura 16: Inovarea in privinta produselor si procesului de productie in cazul intreprinderilor mici, 2012

Figura 17: Intreprinderile mici in functie de tipul de inovare a productiei, 2012

 

Intreprinderile mici alcatuiesc marea majoritate a intreprinderilor

Intreprinderile mici sunt definite ca avand mai putin de 50 de persoane angajate. Figura 1 arata ca ele constituie marea majoritate a intreprinderilor, variind de la 97%, in Germania, la aproape 100% in Grecia. In contrast, intreprinderile mari, cu 250 sau mai multe persoane angajate, reprezinta mai putin de o jumatate de procent din totalul intreprinderilor din UE. Intreprinderile medii, care angajeaza intre 50 si 249 de persoane, in general, sunt mai predominante in tarile cu o proportie mai mare de intreprinderi mari.

Intreprinderi mici reprezinta aproximativ jumatate din ocuparea fortei de munca

Distribuirea angajarii totale in intreaga intreprinderi mici, mijlocii si mari este prezentata in figura 2. Intreprinderile mici de obicei, reprezinta intre 40% si 60% din totalul populatiei ocupate. Cele doua exceptii sunt Grecia si Regatul Unit, la capatul inferior. Aproape 100% din intreprinderile mici din Grecia reprezinta 76% din totalul locurilor de munca, in timp ce in Regatul Unit 98% din intreprinderile mici reprezinta doar 37% din totalul populatiei ocupate.

Valoarea adaugata per angajat – cea mai mare este in intreprinderi mari

Distributia valorii adaugate pe clase de marime este prezentata in figura 3. Intreprinderile mici reprezinta de obicei 35% pana la 50% din valoarea totala adaugata. Republica Ceha (34%), Germania (33%), Polonia (31%), Romania (30%) si Irlanda (28%) sunt chiar sub acest interval, iar Grecia (56%), Malta (54%) si Italia ( 51%) sunt putin peste medie. Valoarea adaugata per angajat este in general mai mare in intreprinderile mari decat intreprinderile mijlocii, urmate de intreprinderile mici (a se vedea figura 4). Exceptiile pot fi gasite in Luxemburg, Malta, Tarile de Jos si Regatul Unit.

Intreprinderile tind sa creasca odata cu vechimea acestora

In general, intreprinderile cu o vechime de cinci ani au o dimensiune medie mai mare si o mai mare pondere a ocuparii fortei de munca decat intreprinderile cu o vechime de trei ani. Numai in Romania ocuparea fortei de munca in intreprinderi cu o vechime de trei ani este cu peste 2 puncte procentuale mai mare decat cea din intreprinderi cu o vechime de cinci ani.

Cele mai mari valori medii de export – in Tarile de Jos si Irlanda

Figura 12 prezinta ponderea exporturilor pe clase de marime. Pentru mai multe tari clasa de marime pentru o pondere relativ mare a exporturilor nu este cunoscut, ceea ce face dificila comparatii intre tari. Comparand acele tari in care procentul necunoscut este mai mic de 5%, arata o diferenta mare in actiunile pentru intreprinderile mari, de la 26% in Estonia pana la 66% in Finlanda. Figura 13 prezinta valoarea medie a exporturilor pe clase de marime. Irlanda are cele mai mari valori pentru intreprinderile micro si mijlocii, in timp ce Belgia are cele mai mari valori in intreprinderile mici si mari.

Una din cinci intreprinderi mici – implicate in inovare

Intreprinderile mari sunt, in general, implicate mai mult in inovare decat cele mici (Eurostat nu colecteaza statisticile de inovare pentru intreprinderile cu mai putin de 10 salariati) si cele mijlocii (a se vedea figura 14). Cu toate acestea, aproximativ una din cinci intreprinderi mici este implicata in fiecare dintre cele patru tipuri de inovare prezentate in grafic.

Niveluri ridicate de inovare – in Luxemburg, Italia si Germania

Figurile 15 si 17 arata diferentele dintre tari in tipul de inovare efectuate de intreprinderile mici. Trei dintre primele cinci tari inovatoare in organizare si marketing reapar in primele cinci la capitolul produse si procese de productie. Bulgaria, Romania si Polonia se afla in coada clasamentelor la aceste capitole, Romania fiind pe ultimul loc la inovare in produse si procese de productie la intreprinderi mici.

Costurile fortei de munca in UE

Costurile fortei de munca orare a variat de la 4,1 pana la € 41.3 € intre statele membre ale UE in 2015. Cele mai scazute au fost in Bulgaria si Romania, cele mai mari in Danemarca si Belgia. In 2015, costurile medii ale fortei de munca pe ora in intreaga economie (cu exceptia agriculturii si administratiei publice) au fost estimate la 25,0 € in Uniunea Europeana (UE) si 29,5 € in zona euro. Cu toate acestea, aceasta medie mascheaza diferente semnificative intre statele membre ale UE, cu cele mai mici costuri fortei de munca pe ora inregistrate in Bulgaria (€ 4.1), Romania (€ 5,0), Lituania (€ 6,8), Letonia (€ 7.1) si Ungaria (€ 7,5), iar cea mai mare in Danemarca (€ 41.3), Belgia (€ 39,1), Suedia (€ 37.4), Luxemburg (€ 36.2) si Franta (€ 35.1).

Costurile fortei de munca sunt formate din salarii si costurile non-salariale, cum ar fi contributiile sociale ale angajatorilor. Ponderea costurilor non-salariale din intreaga economie a fost de 24,0% in UE si 26,0% in zona euro, variind de la 6,6% in Malta pana la 33,2% in Franta.

Pentru statele membre din afara zonei euro, in 2015, exprimate in moneda nationala, cele mai mari cresteri ale costului fortei de munca pentru fiecare ora in intreaga economie au fost inregistrate in Romania (+ 8,3%) si Bulgaria (+ 7,0%), iar cea mai mica in Danemarca si Croatia (ambele + 1,7%).

06.04.2016