“Sa asiguram tinerilor abilitatile de a inova si de a conduce Europa in secolul 21”

it“Economia Europei inca se chinuie sa tine pasul cu revolutia digitala la nivel mondial. Este timpul sa ne asiguram ca tinerii au aptitudinile potrivite pentru a ajunge la potentialul maxim ca inovatori”, scrie Eva Paunova, eurodeputat bulgar (in grupul PPE) si co-presedinte al Intergrupului pentru tineret.

“Am aflat de la intreprinderi, start-up-uri si companii de software ca acestea nu sunt inca in masura sa-si atinga potentialul, deoarece nu pot gasi angajati cu abilitatile de care au nevoie. Lipsa de competente digitale ar putea duce la un deficit de locuri de munca de pana la 900.000, pana in 2020.

In mod evident, pentru ca Europa sa aiba succes in noua era digitala, aceasta trebuie sa stimuleze inovatia. Pentru ca inovarea sa se intample, trebuie sa investim in tinerii nostri de azi. Generatia tanara trebuie sa fie inzestrata cu abilitatile si capacitatile necesare pentru a prospera in secolul 21 – cum ar fi competentele digitale, capacitati de rezolvare a problemelor complexe, abilitati antreprenoriale si, cel mai important, calitati de lider.

Potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit, 49% dintre profesori au spus ca nu au timp sa includa astfel de “competente ale secolului 21″ in clasele lor, din cauza unui curriculum rigid, in timp ce un al treilea simt spune ca le lipseste pregatirea necesara. Scolile noastre nu pot continua sa instruiasca tinerii pentru profesiile care nu mai exista.

Educatia care promoveaza inovatia trebuie sa fie ea insasi inovatoare si flexibila – una care sa foloseasca o varietate de instrumente si noi abordari educationale, inclusiv in privinta stadiului actual al tehnologiilor. (…) Suntem in mijlocul celei de a treia revolutie industriala – revolutia digitala. (…) Copiii de azi sunt numiti nativi digitali, dar sunt ei cu adevarat asa? S-ar putea sa fie adevarat ca ei invata acum cum sa gliseze pe un ecran inainte de a invata cum sa mearga, dar inca nu le asiguram tinerilor instrumentele necesare pentru a intelege si a modela lumea digitala de fapt. Acest lucru trebuie sa se schimbe.

Competente digitale ar trebui sa fie plasate central in programa scolara a copiilor ce invata in scolile de astazi. (…) Sunt convinsa ca liderii nu apar din neant. Conditiile potrivite pentru ca noii lideri sa se ridice pot fi create. De aceea, astept cu nerabdare ca tinerii sa vina cu ideile lor inovatoare la European Youth Event si YO!Fest.

European Youth Event si YO!Fest au loc la Parlamentul European de la Strasbourg, in perioada 20-21 mai 2016, ocazie cu care va fi lansat un studiu privind incluziunea sociala a tinerilor. Euractiv este partener media al acestui eveniment”.

Sursa si textul complet: Euractiv.com

20.05.2016