“Reducerea fiscalitatii pe forta de munca si a ajutoarelor sociale – solutii pentru diminuarea somajului”

Rata somajului a fost de 5,2%, in luna iulie 2017, crescand cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in iunie, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Institutul National de Statistica.

Numarul somerilor cu varste intre 15 si 74 de ani, estimat pentru luna iulie a anului 2017, a fost de 478 mii de persoane, in crestere fata de luna precedenta (461 mii de persoane), dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior (525 mii de persoane), mai arata comunicatul INS, care precizeaza ca in randul persoanelor adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,3% pentru luna iulie 2017.

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 77,4% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2017.

Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), subiniaza ca Institutul National de Statistica a identificat o crestere alarmanta a numarului tinerilor de pana la 24 de ani care nici nu muncesc si nici nu invata, fiind pur si simplu intretinuti de parinti.

„Se acorda prea usor ajutoare sociale, iar asta este una dintre probleme. Somajul este, in cazul tinerilor, un rezultat al neincurajarii muncii. In cazul lor, vorbim despre someri nu pentru ca nu exista locuri de munca pentru ei, ci pentru ca nu vor sa se angajeze, fiind tentati mai degraba de ajutoarele sociale si de somaj. Din moment ce, daca esti angajat cu salariul minim, ramai net cu aproximativ 1.000 de lei, iar ajutorul de la stat este de circa 610 lei, multi tineri se intreaba de ce ar munci 170 de ore pe luna, cand primesc fara sa faca nimic o gramada de bani?”, declara Cristian Parvan.

Presedintele PIAROM considera ca “reducerea fiscalitatii pe forta de munca si dimunuarea valorii ajutoarelor sociale sunt principalele solutii ce pot fi aplicate pentru scaderea somajului in randul tinerilor”. Cristian Parvan a precizat ca, in cazul tinerilor, pentru a fi stimulati sa se incadreze in munca,  ar trebui aplicat macar principiul „o zi de somaj pentru o zi de munca”, existent in Franta.

Citeste mai multe pe Bursa.ro

01.09.2017