PSPR: Exporturile romanesti sunt afectate in acest an de lipsa unor produse complexe si de petrolul ieftin, care ii favorizeaza pe rivalii Romaniei din regiune

comert extExporturile de marfuri romanesti au scazut la inceputul acestui an, arata datele oficiale, iar principalele cauze ale evolutiei sunt lipsa unor produse romanesti puternice pe pietele externe, pretul mic al petrolului, care ii favorizreaza pe rivalii Romaniei din regiune, si structura economiei romanesti, tot mai dependenta de exporturi si sensibila la socurile externe, a declarat miercuri, pentru News.ro, Cristian Parvan, presedintele Patronatului Seviciilor Private din Romania (PSPR).

Datele publicate luna aceasta de catre Institutul National de Statistica (INS) arata ca exporturile de marfuri ale Romaniei au scazut in ianuarie  cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 4,1 miliarde euro, in timp ce importurile au avansat cu 3,1%, la 4,5 miliarde euro. Evolutia a avut ca efect majorarea deficitului comercial cu 114%, pana la 382,7 milioane euro.

„La capitolul produse romanesti, produse si exportate de firme cu capital romanesc, avem magiun si pufuleti. In schimb, importam la greu produse chimice, pentru ca la noi nu se mai produc, iar 90% dintre exportatori sunt multinationale care depind de comenzile primite de afara”, a precizat Cristian Parvan, pentru News.ro.

„Problema este una de structura, greu de rezolvat, asa ca perspectivele pentru acest an nu arata nici ele prea bine”, a completat el.

Potrivit datelor patronatelor, numarul de exportatori romani a scazut de la circa 22.000, in 2008, pana la circa 17-18.000 dupa criza, iar primele 500 de firme exportatoare controleaza in jur de 75% din livrarile la export.

Numarul mic de exportatori este considerat o vulnerabilitate pentru Romania, mai ales ca piata interna nu este suficient de dezvoltata pentru a compensa eventuale probleme la export.

„Daca un constructor german de automobile, de exemplu, sta prost cu vanzarile, multi producatori si exportatori de componente auto de aici o vor duce si ei prost. In Germania, in schimb, aproape 98% dintre exportatori sunt IMM-uri”, a explicat Parvan.

Potrivit ultimelor date ale Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), transmise News.ro, exporturile in afara Uniunii Europene au crescut in februarie cu 1,7% fata de februarie 2015, dar au scazut cu 15% in primele 20 de zile din martie.

Potrivit reprezentantilor patronatelor, exporturile romanesti sunt afectate si de embargoul impus exporturilor europene catre Rusia.

„Exporturile tarilor din Vest de produse complexe catre Rusia au scazut drastic anul trecut din cauza sanctiunilor, drept urmare si exporturile Romaniei de componente si subansamble a scazut”, a mentionat Parvan.

O alta problema pentru exportatori este cresterea concurentei in regiune, stimulata de scaderea costurilor cu petrolul.

„La nivelul industriei romanesti, perspectivele nu sunt bune nici pentru acest an. Un pret mic al petrolului inseamna costuri mai mici de productie si pentru celelalte tari din regiunea noastra, asa ca pretul mic nu mai reprezinta un avantaj atat de mare. Trebuie ca Romania sa invete sa exporte produse complexe pentru a fi competitiva la export”, a mai spus presedintele PIAROM.

In 2015, Romania a exportat bunuri in valoare de 54,6 miliarde de euro s a importat marfuri de 63 miliarde euro, iar deficitul comercial a crescut cu 38%, pana la 8,4 miliarde euro.

Sursa: News.ro

23.03.2016