Problemele legate de buget duc la cresterea listelor de asteptare in spitalele olandeze

stire spitale olandezeTimpul de asteptare al pacientilor pentru unele tratamente efectuate in spitalele olandeze a crescut simtitor, dupa ce medicii si-au epuizat bugetele stabilite, potrivit publicatiei NRC, citata de dutchnews.nl.

Datele grupului de cercetare medicala MediQuest arata ca, in luna august, 25 de pacienti ai unor spitale au fost nevoiti sa astepte mult mai mult decat perioada de 7 saptamani convenita pentru o operatie de genunchi. De asemenea, au existat pacienti cu dureri clinice ce au fost obligati sa astepte mai mult decat perioada standard de 4 saptamani pentru o consultatie specializata, situatie intalnita in 58 de spitale.

Listele de asteptare sunt in crestere, chiar daca teoretic exista sali de operatie disponibile si medici si personal medical suficient. Asiguratorii din sanatate trebuie sa contracteze in avans servicii medicale in spitale, iar acest lucru poate face ca unii pacienti sa fie amanati sau trimisi la un alt spital, situatie intalnita mai ales in a doua jumatate a anului, cand fondurile initiale alocate se apropie de final. Acest lucru inseamna ca, in anumite cazuri, pacientii sunt tratati diferit fata de clauzele din asigurarea lor medicala.

Organizatia consumatorilor Consumentenbond a descris situatia ca fiind un “talmes balmes” si ca este absurd ca unii pacienti sa fie tratati mai incet decat altii din cauza ca au asigurari diferite. Societatile de asigurare si autoritatea de sanatate au precizat ca medicii au continuat sa trateze pacientii, chiar daca au avut bugetele epuizate.

Sursa: dutchnews.nl

07.09.2015