PIAROM: “Si in actuala guvernare antreprenorii trebuie sa faca fata unor politici publice impredictibile”

aaaPatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) sustine ca antreprenorii trebuie, si in actuala guvernare, sa faca fata unor politici publice lipsite de predictibilitate, in contextul adoptarii masurii de eliminare a plafonarii CAS si CASS.

“Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) intelege ratiunea eliminarii plafonarii la 5 salarii a CAS si CASS, insa remarca ca si in actuala guvernare antreprenorii trebuie sa faca fata unor politici publice lipsite de predictibilitate”, se arata intr-un comunicat al asociatiei, trimis Redactiei.

PIAROM solicita ca ideile “valoroase” legate de sustinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a preventiei, utilizarea diferentiata a ajutoarelor de stat, precum si alte masuri prevazute expres in programul de guvernare, sa fie elaborate si promovate “printr-o consultare autentica” cu mediul de afaceri.

Asociatia precizeaza ca a analizat, cu sprijinul Inspectiei Muncii, impactul macro al masurii de eliminare a plafonarii CAS si CASS, pe baza datelor existente in sistemul REVISAL in luna octombrie 2016, corelate cu valoarea salariului mediu brut pe economie la nivelul aceleiasi perioade calendaristice.

“Constatam ca cifrele vehiculate public sunt sensibil diferite de realitatile din economie”, subliniaza PIAROM.

Astfel, in luna octombrie 2016, in registrul de evidenta al salariatilor figurau 23.478 de contracte de munca cu valoarea cel putin egala cu 5 salarii medii brute pe economie.

Potrivit asociatiei, dintre acestea, aproximativ 43% sunt concentrate la nivelul a zece ocupatii: manager proiect informatic, director general societate comerciala, manager director/director adjunct, inspector-sef, manager proiect, director executiv banca/director/director adjunct, programator, director vanzari, director societate comerciala, director economic.

Dintre cele 23.478 contracte de munca, 3.633 reprezinta specialisti in tehnologia informatiilor si comunicatiilor, defalcati astfel: manager proiect informatic, programator, analist, inginer de sistem software, proiectant sisteme informatice, inginer de sistem in informatica, programator de sistem informatic, alte categorii de specialisti IT.

In ceea ce priveste repartizarea acestor salariati pe industrii, in functie de codul CAEN principal, principalele cinci industrii sunt: activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), alte activitati de intermedieri monetare, activitati de consultanta pentru afaceri si management, activitati de consultanta in tehnologia informatiei, activitati de editare a altor produse software.

Guvernul Grindeanu a adoptat, pe 6 ianuarie, o ordonanta de urgenta (OUG) de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminata plafonarea contributiilor la asigurarile sociale si la cele de sanatate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute.

Contributia de asigurari de sanatate si cea de asigurari sociale se va face, pe viitor, in functie de veniturile fiecarei persoane. Pana acum, nivelul acestora era plafonat la nivelul a cinci salarii medii brute.

“Se urmareste eliminarea inechitatilor privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate”, a motivat Guvernul, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, a fost introdusa exceptia potrivit careia, persoanele care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri daca, in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Sursa: bursa.ro

Alte articole pe aceeasi tema, pe baza comunicatului PIAROM:

DC NEWS – Romanii cu bani se plang ca trebuie sa plateasca mai mult la sanatate 

STARTUP CAFÉ – LISTE Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si ce joburi au. Categorii de IT-isti, manageri, bancheri (PIAROM)

ANTENA 3 – Câte persoane sunt afectate de noua plată a CAS şi CASS şi ce joburi au 

19.01.2017