PIAROM: „Cerem o reactie din partea presedintelui Romaniei privind Institutul Cantacuzino”

3Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere o reactie din partea presedintelui cu privire la productia unicului producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, potrivit unui comunicat remis redactiei.

„Asistam cu revolta si resemnare la incapacitatea sau reaua vointa a ministrilor sanatatii si a guvernelor din care acestia au facut parte din 2005 pana astazi, care au compromis sistematic productia unicului producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, lovitura finala fiind aplicata în anul 2010”, a transmit PIAROM într-un comunicat remis redactiei.

PIAROM aminteste ca au fost facute anchete, mass media a sanctionat incapacitatea administrativa a celor pusi sa aiba grija de sanatate si nu s-a întamplat nimic.

„S-au facut împrumuturi semnificative de la Banca Mondiala, au fost alocati bani de investitii de la buget, dar în anul 2016 Institutul Cantacuzino nu produce nici macar vaccin BCG pentru protejarea nou-nascutilor contra tuberculozei, boala la care detinem primul loc în Europa”, se precizeaza în comunicat.

De asemenea, PIAROM mentioneaza ca în iunie 2016, Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluarea productiei acestui vaccin.

„Ca o maxima ironie administrativa, în iunie 2016 Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluarea productiei în tara a acestui vaccin”.

Potrivit comunicatului, nu se mai produce vaccinul antigripal si nici vaccinul antitetanos.

„Ministerul Sanatatii se «mandreste» si declara cu «mare seriozitate si raspundere» ca va pune în discutie publica o Lege a Vaccinarii. În acelasi timp, Ministrul Sanatatii nu are nici cea mica preocupare pentru reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în octombrie 2016 plecand din maternitatile din Romania, sute de nou-nascuti nevaccinati contra tuberculozei”, arata sursa citata.

Conform comunicatului, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere cu fermitate o reactie adecvata din partea Presedintiei Romaniei, reamintind ca problema Institutului Cantacuzino a figurat ca tema de interes pentru CSAT, care a adoptat în 2012 hotarari legate de locul acestui producator strategic autohton, fara a se constata nicio îmbunatatire a situatiei.

„PIAROM considera ca sanatatea nu poate fi doar o prioritate declarativa ci reprezinta o tema de importanta nationala si individuala, iar productia nationala de vaccinuri, abandonata în prezent, este un element de siguranta nationala zilnica si cu atat mai mult în cazul declansarii unor pandemii sau dezastre naturale”, mai transmite sursa citata.

Sursa: Bursa.ro

26.10.2016