Opinie: In lipsa unor politici publice coerente, cresterea anuala a PIB cu min. 5% ramane doar un deziderat imposibil de atins

ePatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) urmareste atent dezbaterile publice ocazionate de opiniile divergente exprimate la nivel national, la nivelul UE, dar si la nivel mondial, cu privire la echilibrul economic local/global sau global/local.

Crezand ca opiniile trebuie bazate pe date, cu sprijinul Ziarului Financiar, la initiativa Patronatului Investitorilor Autohtoni, a fost publicata, in 2015, o prima „radiografie” a economiei romanesti, respectiv a zonelor dominate de capitalul local, precum si a celor dominate de investitiile straine.

Cifrele prezentate, provenind prin prelucrarea datelor de bilant ale companiilor, ilustreaza public punctele tari ale capitalului romanesc – profit in perioada 2008-2014 in valoare totala de 54 mld. lei – fata de capitalul strain – doar 3 mld. lei pentru aceeasi perioada. La fel, beneficiind de prezenta in sectoare industriale de baza sau care sunt influentate substantial de nivelul tehnologic (petrol, energie, constructia de automobile s.a.), productivitatea companiilor cu capital strain este dubla fata de cea realizata de companiile cu capital autohton.

In plus, se verifica efectul de antrenare a capitalului autohton in zonele unde este prezent capitalul strain, chiar daca PIAROM crede ca aceasta este o stare ce trebuie puternic imbunatatita.

Comentariile legate de acordarea, in perioada 2007-2015, a cca. 720 mil. euro ajutoare de stat, in procent de 99% companiilor multinationale, unele dintre acestea de nivel mondial, reprezinta o realitate, ca si rezultatele cel putin discutabile obtinute ca dezvoltare economica (niciun guvern nu a prezentat public vreo analiza a efectelor generate de aceste ajutoare de stat si a efectelor acestora in cresterea economica locala/nationala).

In acest context, aprecierile facute de domnul Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Group, la solicitarea Ziarului Financiar, cu ocazia conferintei Euromoney de la Viena, ar trebui sa fie privite cu retinere. Lipsa de informatii corecte, ca si interesul direct focalizat exclusiv in domeniul intermedierilor financiare al companiei Reiffeissen Group, explica lipsa de argumente si utilizarea, cu prea mare usurinta, a etichetarii unor tari sau oameni de afaceri ca fiind nationaliste/nationalisti, in conditiile alegerilor prezidentiale din Austri si ale sloganului devenit „mondial” America FIRST!, in paralel cu indemnurile directe ca fiecare tara  sa fie FIRST in negocierile multiple si dificile ce vor avea loc in viitor.

Globalizarea a fost pusa in discutie chiar si la Forumul de la Davos, conceptul generand dezbateri tot mai puternice la nivelul tarilor UE, BREXIT-ul fiind, conform multor analisti, doar varful aisbergului.

Pericolul protectionismului este real, consecintele sale negative sunt apreciate ca daunand indeosebi companiilor globale (confruntate cu reintroducerea de taxe vamale, conditionalitati tehnice, netarifare s.a.). In fapt, pe termen scurt va castiga activitatea economica locala, cu mentinerea unor decalaje, generate de neutilizarea unor tehnologii avansate, uneori impuse pietei prin actiuni majore de marketing.

Traim intr-o lume in schimbare, poate chiar disruptiva, in care echilibrul local economico-social este cel putin la fel de important ca procesul de Globalizare.

Romania nu este „cosmopolita”, dar de secole a trebuit sa asimileze, integreze, digere si sa imbunatateasca cele mai variate si contradictorii influente: turca, greaca, rusa, maghiara, germana, franceza si multe altele.

Si am facut-o, am educat generatii de specialisti, am produs bunuri si servicii cautate si azi in tari care nu-si propun salturi tehnologice majore, dar si costisitoare.

Cred ca PIAROM va reusi sa realizeze punte de discutii, analize si sa contribuie la identificarea de politici publice, agreate de toti decidentii politici romani, astfel incat capacitatea capitalului autohton sa fie sprijinita prioritar, urmarind cresterea ofertei acestuia intr-un proces tot mai profund de colaborare cu investitorul strain, spre avantajul reciproc al celor doi parteneri.

Romania isi propune sa inoveze, sa revina la o productie majoritara cu valoare adaugata cat mai  mare, oferind oportunitati diverse, pentru competente diverse, cu un accent special pentru forta de munca, calificata sau inalt calificata.

In lipsa unor astfel de politici publice coerente, continue, si beneficiind si de colaborarea partenerilor externi, cresterea anuala a PIB cu min 5% pe an, ca si procesul de convergenta economica reala a Romaniei catre media UE, ramane doar un deziderat imposibil de atins intr-o perioada rezonabila de timp (10-15 ani).

Cristian Parvan

Presedinte PIAROM

31.01.2017