O noua provocare pentru IMM-uri

decupat_tineri oameni de afaceri discutand zambind_125338145Intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele traditionale si-au pierdut impulsul de a se pregati pentru urmatoarea revolutie industriala, industria 4.0.

Pentru prima data de la criza financiara ce a lovit Europa in urma cu sase ani, IMM-urile creeaza din nou locuri de munca. Dupa semne incurajatoare in 2013, IMM-urile europene au castigat putere anul trecut, cu o contributie de peste un milion de noi locuri de munca (1,3%), potrivit raportului 2015 pentru IMM-uri.

Aceasta tendinta pozitiva este de asteptat sa creasca si mai mult in urmatorii doi ani, datorita unui mediu macroeconomic imbunatatit, adaugand 1,7% locuri noi de munca pana in 2016, in timp ce numarul de companii va continua sa creasca in intreaga UE. “Viitorul arata destul de luminos”, a declarat Costas Andropoulos, coordonator pentru competitivitate si inovare.

Cu toate acestea, sectorul de productie a ramas in urma, cu un nivel de ocupare de 11%, sub perioada anterioara declansarii crizei.

Mai mult decat atat, inca de la inceputul crizei, IMM-urile cu investitii mai mici in tehnologie au pierdut o proportie mai mare de locuri de munca lor decat IMM-urile care au investit in tehnologie.

Comisia Europeana, expertii si firmele mici sunt preocupate de barierele existente si obstacolele din cadrul pietei interne, care impiedica IMM-urile sa valorifice la maximum piata europeana de 500 de milioane de persoane. Intre timp, un viitor plin de provocari se profileaza la orizont.

Nu mai este timp de pierdut, pentru ca intreprinderile sa inceapa o noua revolutie industriala, condusa de revolutia digitala (Industria 4.0), au declarat experti si antreprenori pentru EurActiv.

Viitoarele modificari radicale ar putea pune probleme serioase pentru IMM-uri traditionale, cu exceptia cazului in care senior managerii vor considera transformarea digitala ca fiind un nivel strategic, si “nu ca pe ceva din afara camerei, pentru baietii de la IT”, a explicat Robin Knowles din cadrul Digital Leaders, o organizatie care ajuta oamenii de afaceri in dobandirea competentelor necesare pentru noua perioada.

“Noul val va aduce mii de oportunitati pentru startup-uri, dar managerii trebuie sa se gandeasca daca vor ca firmele lor sa fie relevante intr-o era digitala.”, spune sursa citata.

Textul complet aici

27.11.2015