O intreaga industrie sta sa cada din lipsa de angajati

tirUniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) semnaleaza criza acuta de soferi profesionisti cu care se confrunta transportatorii rutieri din Romania, cu impact negativ asupra competitivitatii acestui sector important al economiei nationale.

Conform oficialilor UNTRR, transportatorii rutieri – companii multinationale dar si companii cu capital romanesc – au camioane care nu pot fi operate, pentru ca nu sunt soferi disponibili pe piata.

Transportatorii romani au nevoie de solutii europene urgente si eficiente la aceasta criza acuta de soferi profesionisti, pentru ca industria romaneasca de transport rutier sa poata continua sa opereze in parametri buni. In acest context, UNTRR a solicitat autoritatilor romane si europene masuri urgente de atragere a tinerilor de la varsta de 18 ani in sectorul transporturilor, prin programe europene de formare vocationala ca soferi profesionisti.

UNTRR a solicitat modificarea cadrului legal pentru a se permite tinerilor, de la varsta de 18 ani sa devina soferi profesionisti, existand ingrijorarea ca actuala lipsa de soferi profesionisti ar putea fi cauzata si de legislatia romaneasca care stabileste varsta minima de 21 de ani pentru permisele de conducere de categoriile C si CE in conformitate cu prevederile Directivei 2006/126/EC referitoare la permisele de conducere – pentru ca dupa absolvirea educatiei secundare (liceului), tinerii cu varste intre 18 si 21 de ani cauta alte oportunitati de angajare si nu isi mai schimba optiunile ulterior pentru a deveni soferi profesionisti.

Citeste mai departe pe cotidianul.ro

02.02.2016