Ministerul Mediului ramane consecvent politicii de ignorare a solutiilor autohtone vizand rezolvarea unor probleme de mediu

casa verdeFunctionarii Ministerului Mediului, inclusiv toata echipa de conducere a Ministerului , ignora in mod straniu tehnologiile inovatoarea autohtone , cu toate ca PIAROM a depus eforturi oficiale de prezentare a performantelor realizate de aceste tehnologii.

Fie ca este vorba de producerea de caldura din surse regenerabile, fie din prelucrarea deseurilor urbane, Ministerul Mediului accepta ca Romania sa fie amendata de Comisia Europeana cu 200.000 euro/zi, aparand  interesele  unor afaceri generate de gestionarea depozitarii deseurilor urbane  prin depozitare in gropi deschise, care emana noxe, ignorand apelurile repetate, documentate si cunoscute de intreg personalul decizional din cadrul acestui minister, cu privire la solutiile inovative romanesti, capabile sa rezolve mult mai eficient aceasta problema majora.

Apreciem ca institutiile abilitate ar trebui sa investigheze ce interese pot genera o asemenea atitudine ce duce la  plata unor amenzi de 200.000 euro/ zi. Cine din Ministerul Mediului plateste personal, urmare a lipsei de activitate si profesionalism, situatia grava creata in domeniul gestionarii deseurilor, dupa 5 ani de la asumarea de catre Romania a unor angajamente ferme in acest domeniu?

Programul „Casa Verde” este un alt exemplu ce demonstreaza atitudinea de ignorare a inovarii romanesti si a procesului de consultare publica, mentinand ca sisteme „verzi” de incalzire numai solutii care implica importul de echipamente, ignorand sistemele inovative a caror existenta este cunoscuta de conducerea Ministerului Mediului.

PIAROM apreciaza ca programul Casa Verde, prin ignorarea resurselor de biomasa si a programelor guvernamentale PANAER 2010 si Plan actiune Biomasa 2010, ilustreaza lipsa de coordonare a politicilor sectoriale (mediu, energie, economie, agricultura, munca) promovate la nivelul diferitelor ministere si risipa putinelor surse financiare disponibile pentru a sustine interese limitate.

Cerem ferm o analiza rapida si amanuntita la nivelul Primului Ministru, luarea masurilor de sanctionare a celor care cu buna stiinta ignora si dezvantajeaza inovarea autohtona si procesul real de consultare cu mediul de afaceri.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

29.09.2016