EVZ: Cat va costa programul noului Guvern

2Intr-o Romanie cu milioane de pensionari la limita supravietuirii, dar si cu cei mai saraci angajati din UE, promisiunile de mai bine ale PSD au adus partidul la guvernare. Nota de plata a acestui program de guvernare va fi insa extrem de incarcata.

In tara in care hipermarketurile sunt cei mai mari angajatori nationali, statisticile arata totusi o realitate absurda. Potrivit datelor oficiale, circa 90% dintre pensionari castiga sub 1.500 de lei, nivelul minim pentru un trai decent, iar aproximativ 25% din salariati sunt platiti cu salariul minim pe economie.

Intr-o avalansa de promisiuni electorale, PSD a garantat ca va opera o noua majorare cu 200 de lei a salariului minim brut pe economie, pana la valoarea de 1.450 lei, de la 1 februarie, dar si ca va indexa pensia minima garantata de la 400 de lei, la 520 lei, ori va majora punctul de pensie la 1.000 de lei, chiar din acest an.

Locuri de munca in pericol

Care vor fi costurile acestor masuri? La capitolul salariu minim, statul ar putea iesi chiar pe plus din aceasta majorare, potrivit calculelor specialistilor pentru EVZ. Cresterea salariului minim brut cu 200 de lei, care se va aplica la 1 februarie, va insemna o crestere a salariului net de 140 de lei, pana la 1.065 de lei pe luna. In schimb, statul va incasa, din taxe, 718 lei, cu 105 lei in plus fata de momentul actual. Pentru industriile usoare, dar si pentru micii intreprinzatori, tensiunea va fi in crestere din cauza acestei majorari, care va impinge in sus toata grila de salarii.

Proaspatul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, spunea anul trecut, cand reprezenta intreprinderile private mici si mijlocii din Romania, ca majorarea salariului minim la 1.450 de lei este nesustenabila si va distruge o parte din locurile de munca, mai ales in zona rurala. Ieri, la audierile din Parlament, s-a declarat de acord cu majorarea salariului minim, insa a solicitat atentie fata de firmele care se afla in pericol sa piarda locuri de munca.

Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), ne-a declarat ca „e bine ca ajustezi pensiile si salariile mici, dar punctul central trebuie sa fie spijinirea celor care muncesc. La prima vedere, par masuri pozitive, cu conditia sa stimulam munca”.

Riscurile pentru economie

Presedintele PIAROM a adaugat ca statul va trebui sa adopte o politica inteligenta de a crea locuri de munca, in zonele deficitare, dar si de a incuraja angajarea celor care stau doar pe ajutoare sociale. El a adaugat ca majorarea acestor cheltuieli e sustenabila in ideea ca economia merge: „Daca mediul de afaceri performeaza, toate lucrurile devin mai sustenabile. Daca economia se gripeaza, vor fi mari probleme, pentru ca sunt cheltuieli fixe”. El a atras atentia si la majorarea pensiei minime la 520 lei, care va ajunge sa creeze egalitate intre cei care au muncit si cei care nu.

Haos la pensii

Datele oficiale arata ca aproape un milion de romani au o pensie intre 400 si 600 de lei dupa o viata de munca si altti aproape o jumatate de milion care incaseaza pensia minima garantata. Deficitul sistemului de pensii este urias, de 4 miliarde euro (circa 18 mld. lei), bani care trebuie imprumutati de stat pentru a plati pensiile. Potrivit calculelor furnizate EVZ, doar majorarea punctului de pensie si a pensiei minime ar insemna un efort bugetar suplimentar de 7,6 miliarde de lei. Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei si scutirea de la plata CASS a pensionarilor, aprobate ieri in Parlament, vor avea un impact de circa 300 de milioane de euro.

Banii, recuperati din majorari de taxe

Deja noul ministru al Finantelor, Viorel Stefan, a vorbit ieri in Parlament despre pachetul legislativ privind taxarea in domeniul hidrocarburilor, care va contine, pe langa o noua formula de stabilire a redeventelor, si un impozit suplimentar de 20% pe productia de petrol si gaze naturale care nu se prelucreaza in tara. In plus, sa nu uitam ca PSD a vrut sa amane reducerea TVA si eliminarea unor taxe, de la 1 ianuarie.

Sursa: evz.ro

05.01.2017