DOCUMENT DE POZITIE

sigla-PIAROM-finalPatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) considera surprinzatoare pozitia tanarului ministru al Sanatatii, care s-a pronuntat in mod nepotrivit fata de un posibil proces de privatizare a sistemului de sanatate.

Afirmatiile facute ignora realitatea, care arata ca o parte consistenta a populatiei, confruntata cu neajunsurile de toate felurile (medicamente, aparatura, partial personal medical cu un comportament neprofesional si uman care lasa de dorit), apeleaza la serviciile medicale private, oferite de antreprenori dedicati.

Sunt ignorate sau prea putin apreciate eforturile investitionale facute de intreprinzatorii privati, FARA niciun sprijin din partea statului.

Se ignora ca in oferirea de servicii medicale, acolo unde statul esueaza grav, asa cum este cazul asigurarii capacitatii de tratament radioterapeutic in tratarea cancerului sau in cazul dializei, sectorul privat este cel care salveaza situatia.

Se ignora ca, in lipsa unei politici publice adecvate privind salarizarea diferentiata si stimulativa a sistemului medical, sectorul medical privat vine sa recompenseze, sa diferentieze si sa asigure o completare a veniturilor acestuia, oferind conditii de munca mai bune decat in sistemul public.

PIAROM apreciaza eforturile si performanta sistemului public de sanatate, de multe ori in conditii dificile create de incompetenta, numiri politice, masuri administrative si coruptie, dar apreciem ca Ministerul Sanatatii trebuie sa propuna masuri etapizate de a trece de la administrarea centralizata, de catre structuri guvernamentale,  a banilor PRIVATI, reprezentand contributia la Fondul de Sanatate, catre forme mai transparente si responsabile de administrare, control a acestora.

PIAROM solicita din partea Ministerului Sanatatii ca, prin politicile propuse, in speranta ca le va initia si supune consultarii publice pentru 6-12 luni, sa asigure o utilizare  mai buna a resurselor materiale si de personal existent in sistemul public de sanatate.

PIAROM sustine necesitatea preluarii unor exemple de bune practici,din tari membre ale UE, pentru a asigura mobilizarea si sustinerea investitiilor private, in asa fel incat sectorul de sanatate sa atraga pacienti din alte tari, asa cum este cazul in domeniul stomatologiei, valorificand inteligent si profitabil competentele medicale existente in sectorul public sau privat de sanatate.

PIAROM se declara un sustinator al cresterii calitatii sistemului public de sanatate, dar apreciaza si crede ca trebuie stimulata dezvoltarea in continuare a sistemului privat de sanatate, in primul rand prin “eliberarea” chiar si partiala a pacientului cu venituri medii si posibilitatea acestuia de a-si alege modalitatea de a fi tratat.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

Comunicatul in format pdf

12.08.2016