DOCUMENT DE POZITIE referitor la Institutul Cantacuzino

Asistam cu revolta si resemnare la incapacitatea sau reaua vointa a ministrilor sanatatii si a guvernelor din care acestia au facut parte din 2005 pana astazi, care au compromis sistematic productia UNICULUI producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, lovitura finala fiind aplicata in anul 2010.

Au fost facute anchete, mass media a sanctionat incapacitatea administrativa a celor pusi sa aiba grije de sanatatea noastra si NU s-a intampla  nimic.

S-au facut imprumuturi semnificative de la Banca Mondiala, au fost alocati bani de investitii de la buget, dar in anul 2016 Institutul Cantacuzino NU produce nici macar vaccin BCG pentru protejarea nou-nascutilor contra tuberculozei, boala la care detinem primul loc in Europa.

Ca o maxima ironie administrativa, in iunie 2016 Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluare a productiei in tara a acestui vaccin.

Si aici interesele importatoriilor au fost mai puternice decat interesul Sanatatii nationale.

La fel de grav, NU se mai produce vaccinul antigripal si nici vaccinul antitetanos.

Ministerul Sanatatii se “mandreste” si declara cu “mare seriozitate si raspundere” ca va pune in discutie publica o Lege a Vaccinarii. In acelasi timp, Ministrul Sanatatii NU are nici cea mica preocupare pentru reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, in octombrie 2016 plecand din maternitatile din Romania, sute de nou-nascuti nevaccinati contra tuberculozei.

Sirul constant de reactii publice negative la adresa ministrilor sanatatii si a politicilor promovate de acestia NU a schimbat cu nimic situatia.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere cu fermitate o reactie adecvata din partea Presedintiei Romaniei, reamintind ca problema Institutului Cantacuzino a figurat ca tema de interes pentru CSAT, care a adoptat in 2012 hotarari legate de locul acestui producator strategic autohton, fara a se constata nicio imbunatatire a situatiei.

PIAROM considera ca sanatatea NU poate fi doar o prioritate declarativa ci reprezinta o tema de importanta nationala si individuala, iar productia nationala de vaccinuri, abandonata in prezent, este un element de siguranta nationala zilnica si cu atat mai mult in cazul declansarii unor pandemii sau dezastre naturale.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

25.10.2016