Document de pozitie al PIAROM fata de modificarea, de catre Guvern, a unor taxe si impozite

decupat_femeie_batand_la_laptop_208713844Patronatul Investitorilor Autohtoni (PSPR) isi exprima dezacordul fata de modul neasteptat in care Guvernul procedeaza la modificarea unor taxe si impozite, un exemplu recent fiind decizia de a reduce TVA pentru apa furnizata consumatorilor.

Masura este beneficica pentru consumatori, dar ea acopera ineficienta administrativa a autoritatilor chemate sa verifice si sa limiteze cererile excesive de crestere a tarifelor, mai ales in cazurile in care exista un monopol, asa cum este cazul furnizarii apei sau a agentului termic.

PIAROM considera ca Guvernul este dator sa faca analize comparative si sa prioritizeze directionarea resurselor financiare disponibile. In acest sens, cele cca 250 milioane de lei, efect bugetar estimat de Ministerul Finantelor urmare a reducerii TVA aplicat la facturile pentru livrarea de apa, ar fi putut finanta actualizarea coplatii pentru cele 143 de medicamente pe care Ministerul Sanatatii le-a acceptat in 2013 .

PIAROM considera ca modul in care se procedeaza la stabilirea unor alocari financiare, inclusiv cu ocazia rectificarilor bugetare, prea frecvente si netransparente, demonstreaza lipsa unor politici publice concrete. Avand stabilite obiective si indicatori verificabili, PIAROM va continua sa solicite ca viitorul BUGET, pentru anul 2016, sa permita mediului de afaceri si cetatenilor sa inteleaga, simplu, ce se va finanta din taxele si impozitele platite statului: de exemplu cate scoli noi/modernizate se vor realiza/ finaliza si unde anume, cate medicamente se vor asigura populatiei si cati bolnavi vor fi tratati etc.

PIAROM intelege ca anul 2016 este un an electoral, dar considera ca banii publici trebuie cheltuiti cu mai mare transparenta, raspundere si eficienta.

Patronatul Investitorilor Autohtoni

 

26.10.2015