Director general al Spitalului Monza: In doi-trei ani spitalele de stat risca sa ramana fara medici

5Problema principala cu care se confrunta sistemul medical public romanesc este lipsa personalului medical, iar in doi-trei ani spitalele de stat risca sa ramana fara medici, a declarat Luca Militello, director general al Spitalului Monza.

”Sistemul este in colaps total. In doi-trei ani spitalele de stat risca sa ramana fara medici. Problema majora este lipsa de resurse umane. De ce un cardiolog roman specialist ar trebui sa ramana la un spital de stat cu un salariu de 3.000-5.000 de lei, cand in Germania poate avea 6.000 de euro?”, a spus Luca Militello la ZF Pharma Summit.

El a relatat situatia de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala, unde va veni in octombrie o echipa de doctori din Austria, apoi una din SUA.

”Pentru spitalele private ar trebui sa existe criterii prin care pot fi acreditate la programul national de sanatate, intrucat afectiuni precum malformatiile congenitale ar putea fi operate şi in spitalele private din Romania. Nu este nevoie de transportarea pacientilor in afara tarii, care este mult mai costisitoare”, a spus Militello.

Circa 800 de copii se nasc cu o malformatie congenitala in Romania. In spitalele de stat se opereaza 200 de copii. In spitalele private se opereaza 100, dintre care 90 la Monza şi 100 in strainatate.

Sursa: mediafax.ro

19.09.2016