DE CE nu se mai cumpără roşiile româneşti? Cristian Parvan – PIAROM: „Te doare inima când vezi cum ne batem joc”

Recent au apărut imagini cu roşiile româneşti autentice, pe care noi le căutăm cu diperare în pieţe, aruncate la gunoi în cantităţi uriaşe. În această situaţie au ajuns agricultorii din sudul ţării care au investit banii lor şi ai statului în producţiile de roşii.

În jur de 1.200 de fermieri din zona de sud a ţării au fost încurajaţi să investească în producţia de roşii, prin subvenţiile de 3.000 de euro oferite de ministerul Agriculturii. Autorităţile nu au luat însă în calcul şi faptul că oamenii nu au o piaţă de desfacere suficient de mare.

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM şi-a transmis frustrarea legată de acest subiect în cadrul conferinţei Food Intel.

„Este foarte greu de înţeles cum poţi să exporţi tonaj masiv de produse agricole cu valoare mică şi să imporţi tonaj redus cu valoare mare. Pur şi simplu industrializarea produselor agricole este extrem de redusă ca să nu spunem că defapt nu există. Ca exemplu, recent, o politică teoretic bună dar incompletă, aceea de susţinere a producţiei de roşii timpurii care să iasă mai repde, întrucât au ieşit si au fost stimulaţi producătorii să scoată roşiile, recent conduc cu 50 de bani la intermediari. Nu mai cumpără nimeni roşii româneşti pentru că cercetătorii ştiau că o producţie de roşii sau de legume în general nu poate fi bazată pe o desfacere imediată în stare proaspătă, când trebuie să ai o capacitate industrială care să prelucreze tot excedentul de producţie care nu poate fi consumat în stare proaspătă. Este un exemplu recent care arată un program de stimulare care dă 3000 de euro fiecărui fermier care şi a propus să scoată roşiile timpurii şi iată cum am prăpădit producţie agricolă. Erau imagini cu cantităţi uriaşe de roşii aruncate pe câmp, te doare inima când vezi cum ne batem joc. Asta înseamnă agricultura, fiind văzută doar ca o activitate periferică. Ideea pe care vreau să o lansez este că agricultura este o bogăţie mult mai mare decât ne imaginăm.”

Citeste pe Capital.ro

20.06.2018