Cum eviti pierderea banilor europeni pentru fermieri si procesatori. Descarca noile instructiuni privind conditiile artificiale

euroOamenii de afaceri care cer bani europeni pentru ferme si linii de procesare a produselor agroalimentare pot consulta noi instructiuni publicate, joi, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru evitarea situatiilor de pierdere a fondurilor ca urmare a crearii asa-numitelor conditii artificiale de eligibilitate.

Si in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, autoritatile vor sa taie din fondurile europene de la beneficiarii care isi creeaza asa-numite conditii artificiale de eligibilitate.

In perioada de programare 2007-2013, criteriile dupa care autoritatile au retras finantari pe motiv de conditii artificiale au fost un subiect aprins de disputa, mentinut si in noua perioada de programare.

Joi, AFIR a publicat instructiuni privind evitarea conditiilor artificiale pentru doua linii de finantare PNDR: Submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole si Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole.

Potrivit instructiunilor, se considera conditii artificiale, acele conditii create in mod voluntar (intentionat) de catre solicitanti in scopul  obtinerii unui avantaj oferit prin programul/ masura/ submasura in cauza, cum ar fi:

a) creare de conditii artificiale in vederea incadrarii solicitantului in categoriile de solicitanti eligibili si/ sau a indeplinirii unei/unor conditii de eligibilitate specifice masurii/ submasurii

b) creare de conditii artificiale prin existenta unui beneficiar formal (solicitantul/beneficiarul direct de fonduri) si a unui beneficiar real (indirect) al finantarii, ca persoane fizice si/ sau juridice distincte sau identice

c) creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unei incadrari mai avantajoase in sistemul principiilor si criteriilor de selectie.

d) creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unui procent suplimentar al intensitatii/plafon mai mare al sprijinului comparativ cu cel la care proiectul  si/ sau solicitantul/ beneficiarul ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi creat conditia artificiala

Citeste articolul complet AICI

Sursa: startupcafe.ro

18.03.2016