Cristian Parvan, PIAROM: “Fiscalitatea nu trebuie sa fie un instrument de adunat bani pentru bugetul de stat”

Modificarile Codului Fiscal, aprobate recent de Guvern, starnesc in continuare ample dezbateri, iar mediul de afaceri si patronatele continua sa sublinieze ca aceste masuri vor aduce dezavantaje mediului de afaceri.

Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat ieri, la o dezbatere, ca “testul IMM” trebuie sa fie efectuat pentru fiecare lege care se propune spre adoptare. Domnia sa a adaugat: “CNIPMMR a fost, poate, prima organizatie care a iesit public cu un test IMM referitor la efectele modificarilor fiscale asupra mediului de afaceri. De altfel, in 2014, atunci cand am ocupat functia de ministru, am introdus obligativitatea testului IMM tocmai pentru ca fiecare lege sa treaca prin acesta si sa se vada cum afecteaza IMM-urile”.

Presedintele CNIPMMR a mai spus ca desi autoritatile au transims ca recentele modificari aduse Codului Fiscal nu au niciun impact asupra mediului de afaceri, marea majoritate a intreprinzatorilor sustin ca acestea ii afecteaza negativ si le genereaza costuri suplimentare.

Totodata, domnia sa a subliniat caracterul impredictibil al acestor masuri, afirmand: “Ce se va intampla daca ordonanta de urgenta, care tocmai a fost aprobata, va fi modificata in Parlament, odata cu aprobarea legii de adoptare? Daca in ianuarie Codul Fiscal va arata altfel decat acum, va avea alta forma, iar unii angajatori vor fi inceput, deja, sa modifice contractele pe baza actualei ordonante de urgenta? Ce se va intampla atunci? Vorbim de sase milioane de contracte de munca, atat din mediul privat, cat si de la stat, care vor trebui schimbate. Tocmai de aici vine lipsa de incredere a antreprenorilor, pentru ca multi dintre angajatori nu stiu ce sa faca”.

O alta problema este legata de destinatia sumelor de bani platite, acum, de catre angajatori, a mai spus presedintele CNIPMMR, mentionand ca, cel mai probabil, acestea vor merge la bugetul de stat, tot in zona salarizarii si a prestatiilor sociale, asadar “intr-o zona nesustenabila”.

Domnul Jianu a mai precizat: “Daca eram in locul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, in acest moment as fi fost cu demisia pe masa, deoarece Codul Fiscal s-a modificat, domnia sa nu a avut nicio pozitie publica, s-au taiat 78,5 milioane de lei de la Ministerul sau, de la fonduri europene, adica de la programul Start-Up Nation, in principal. Toate acestea, in conditiile in care ar fi trebuit sa sustina aproape 10.000 de firme si sa mai primeasca 800 de milioane de lei, insa domnia sa nu are nicio pozitie publica si nu spune nimic”.

MMACA ar trebui sa sustina testul IMM si sa militeze pentru reglarea situatiei, insistand asupra acestor aspecte, a mai opinat Florin Jianu, adaugand ca modificarea Codului Fiscal prin OUG nu face decat sa arunce o arma in mana Guvernului.

La dezbaterea de ieri, domnia sa a lansat public un apel catre toate partidele politice, propunandu-le sa semneze un pact fiscal alaturi de PIAROM, cu CNIPMMR si alte organizatii.

Modificarea Codului Fiscal din SUA este discutata de sase ani de zile, pe cand la noi acestea nu se discuta nici macar sase luni, a mai subliniat domnul Jianu.

Cristian Parvan: “Cresterea economiei se datoreaza exclusiv investitorilor romani si straini”

Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM) este hotarat sa organizeze o masa critica pentru a dezbate aceste modificari, a afirmat, ieri, Cristian Parvan presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

Domnia sa a declarat ca antreprenorii sunt preocupati de climatul de afaceri din tara noastra, subliniind ca fiscalitatea nu trebuie sa fie un instrument de adunat bani pentru bugetul de stat.

“Nu comentam marirea salariilor pentru bugetul de stat, dar sistemul acesta nu este unul reformat, ori aceste majorari salariale trebuie sa fie sustinute de productivitatea angajatilor. Noua, mediului de afaceri, ni se creeaza concurenta neloiala”, a adaugat presedintele PIAROM.

Cresterea economiei se datoreaza exclusiv investitorilor romani si straini, nicidecum Guvernului, a mai opinat domnul Parvan.

Totodata, Cristian Parvan a subliniat ca, spre deosebire de tara noastra, in alte state, politicile de fiscalitate si modificarea acestora sunt discutate si dezbatute indelung, si nu aprobate peste noapte, precizand: “Fiscalitatea nu va ingheta niciodata, peste tot in lume se modifica, dar la noi in tara nu se discuta inainte, iar Ministerul Finantelor Publice (MFP) este principalul vinovat, pentru ca desi are toate cifrele, nu judeca. MFP a fost tot timpul un executant si nu a incercat niciodata sa coordoneze activitatea celorlalte ministere, asa cum se intampla in Germania, spre exemplu. La noi in tara, MFP nu este nici respectat, si nici ascultat, desi asa ar trebui”.

Trebuie neaparat sa se faca informatizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si sa se unifice bazele de date, a spus domnul Parvan, adaugand ca institutia are probleme imense, si implicit si contribuabilii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

De asemenea, domnia sa a cerut eliminarea discriminarii holdingurilor romanesti, precum si consolidarea fiscala a acestora, sustinand ca este nevoie de aplicarea unor “solutii soc”.

Citeste mai departe pe Bursa.ro

 

16.11.2017