CONFERINTA FONDURILE EUROPENE EDITIA A IX-A / CRISTIAN PARVAN, PIAROM: “Angajatii din domeniul fondurilor europene trebuie platiti in functie de facturile decontate”

Mediul de afaceri continua sa fie interesat de atragerea fondurilor europene, in opinia lui Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM), care ne-a precizat: “Prezenta unei audiente atat de largi la conferinta BURSA arata ca exista in continuare interes in societate si in mediul de afaceri pentru fondurile europene, in ciuda tuturor intarzierilor si dificultatilor cu care se confrunta autoritatile de management in procesul de lansare a proiectelor si apelurilor si in contextul lipsei de evaluatori, mii de proiecte fiind in faza de evaluare”.

Autoritatile fac eforturi sa recupereze, apreciaza domnul Parvan, mentionand ca, deocamdata, au reusit: “In urma cu 2-3 luni, nu aveam nici macar autoritatile de management acreditate. Tot sistemul de derulare a proiectelor, decontarea lucrarilor, trimiterea facturilor la Bruxelles erau blocate, pentru ca, fara autoritati de management acreditate, aceste proceduri nu puteau fi realizate. De asemenea, sistemul informatic trebuia validat de Comisia Europeana, aceasta fiind o conditie ex-ante. Toate aceste intarzieri au afectat si, intr-o anumita masura, au nemultumit mediul de afaceri”.

Cristian Parvan a atras atentia ca, din totalul de 5 miliarde euro – bani pe care ii avem la dispozitie de la UE -, se constata ca, la 1 noiembrie 2017, singurii care pot spune ca au folosit fonduri europene sunt cei din agricultura, pe subventiile directe, restul economiei fiind in proces de atragere a banilor de la UE.

Cristian Parvan a mai remarcat: “Din conferinta BURSA a rezultat ca toate cele opt banci care au sustinut evenimentul doresc sa sustina firmele in efortul lor financiar de a atrage fonduri europene. Procedurile si implicarea fiecareia dintre ele sunt diferentiate, in functie de reglementarile proprii si de normele BNR”.

Cristian Parvan ne-a spus ca toate “socurile administrative” din ultima perioada – schimbarile guvernamentale, infiintarile si desfiintarile de ministere etc. – “nu au cum sa nu lase urme in procesul de absorbtie a fondurilor UE”: “Pana la urma, trebuie sa intelegem ca interesul national are nevoie de stabilitate administrativa”.

Oamenii de afaceri sustin propunerea senatorului PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, potrivit careia personalul angajat in acest domeniu ar trebui sa fie “personal contractual, nu functionari publici”. De asemenea, angajatii din sectorul fondurilor UE ar trebui remunerati chiar in functie de facturile decontate de Uniunea Europeana, “pentru ca acestia isi valideaza calitatea muncii daca noi primim fonduri europene”, mai sustine seful PIAROM.

Domnia sa ne-a spus: “Mediul de afaceri nu poate astepta dupa fondurile europene, nu poate astepta decizii administrative sau bani. In acest conditii, oamenii de afaceri au doua comportamente – isi depun proiectele si incearca sa beneficieze de acest avantaj al fondurilor UE, dar daca birocratia le intarzie proiectele, atunci ei merg mai departe si se finanteaza din surse proprii. De aici vine remarca presedintelui CNIPMMR Florin Jianu, care spune ca 7 din 10 IMM-uri isi finanteaza proiectele din surse proprii, 2 merg la banca si abia una se indreapta catre fondurile europene”.

Domnul Parvan a evidentiat si faptul ca proiectele mari, de infrastructura, nu sunt realizate: “Cand ai proiecte fazate la transporturi, nici macar acelea nu sunt realizate si, ca urmare, la rectificarea bugetara banii alocati acestui domeniu sunt luati inapoi. Acest lucru arata clar slaba capacitate a administratiei publice de a intreprinde proiectele de care tot mediul de afaceri are nevoie”.

Ar trebui ca proiectele care corespund nevoilor unor anumite politici sa fie finantate din toate sursele si sa nu se mai faca distinctie intre fondurile UE si banii publici.

Citeste mai multe pe Bursa.ro

02.11.2017