Comunicat: Legea salarizarii bugetarilor – Ignorarea consecintelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neinteles

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) apreciaza punerea in discutie publica a viitoarei legi de salarizare unitara in Romania, care se face in conditiile unor distorsiuni generate de maririle administrative, arbitrar operate in anul 2016 si anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupationale, obligand Ministerul Muncii la formularea unui text de lege ale carei prevederi sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton.

Niveluri de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o  migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.

Reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce NU vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite  in sectorul bugetar vor reduce incasarile la Bugetul de Stat.

Salariile in sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsa, de gradul de complexitate a muncii si a competitiei pe piata de profil, criterii care lipsesc complet in stabilirea salariilor in sectorul bugetar, cresterile de salarii fiind realizate birocratic si generalizat pentru fiecare familie ocupationala.

PIAROM intelege necesitatea cresterii salariilor unor categoriii de angajati din sectorul bugetar, dar apreciaza ca inacceptabila realizarea acestui deziderat in lipsa unui studiu aprofundat asupra influentei acestei reglementari asupra salarizarii in domeniul privat.

O reglementare de asemenea importanta solicitam a fi pusa in discutie publica, insotita de un studiu de impact asupra efectelor salarizarii in mediul privat.

Totodata, o asemenea reglementare realista  ar trebui sa urmeze adoptarii de masuri de reorganizare/ eficientizare a structurilor institutiilor publice, ministerelor, agentiilor si administratiei locale.

Ignorarea consecintelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neinteles, in conditiile in care companiile cu capital autohton, angajatoare a peste 2/3 din totalul salariatilor, vor fi cel mai grav afectate.

PIAROM atentioneaza Guvernul si Parlamentul Romaniei asupra dificultatilor majore generate de masurile de crestere discretionara, cu rate de crestere arbitrare a salariilor in ultimii 3-4 ani, incepand cu salariul minim pe economie si terminand cu cresterile majore  ale salariilor diverselor categorii profesionale, deja operate in 2016-2017, politica ce va compromite activitatea indeosebi a companiilor producatoare, atatea cate au supravietuit crizei economice prelungite.

Salariile vor putea fi marite doar daca Guvernul va adopta masuri ferme, curajoase, capabile sa modifice structura Economiei romanesti, favorizand clar productia de bunuri, indeosebi a celor cu valoare adaugata semnificativa.

Romania va putea plati salarii mai mari numai in conditiile in care vor munci mai multi romani, care vor produce bunuri cu valoare adaugata mare.

Politicile publice de favorizare excesiva si fara corespondent economic a unor categorii sociale vor  produce daune majore companiilor private, indeosebi celor avand capital autohton.

Patronatul Investitorilor Autohtoni – PIAROM

VEZI si ARTICOLELE APARUTE IN PRESA IN URMA COMUNICATULUI PIAROM

26.04.2017