COMUNICAT DE PRESA referitor la eliminarea plafonarii la 5 salarii medii a CAS si CASS

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) înţelege raţiunea eliminării plafonării la 5 salarii a CAS şi CASS, însă remarcă faptul că şi în actuala guvernare antreprenorii trebuie să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate. Solicităm ca ideile valoroase legate de susţinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a prevenţiei, utilizarea diferenţiată a ajutoarelor de stat, precum şi alte măsuri prevăzute expres în programul de guvernare să fie elaborate şi promovate printr-o consultare autentică cu mediul de afaceri.

PIAROM, cu sprijinul Inspecţiei Muncii, a analizat impactul macro al măsurii de eliminare a plafonării CAS şi CASS, pe baza datelor existente în sistemul REVISAL în luna octombrie 2016, corelate cu valoarea salariului mediu brut pe economie la nivelul aceleiaşi perioade calendaristice.

Aşa cum arată datele de mai jos, constatăm că cifrele vehiculate public sunt sensibil diferite de realităţile din economie.

Astfel, în luna octombrie 2016, în registrul de evidenţă al salariaţilor figurau 23.478 de contracte de muncă cu valoarea cel puţin egală cu 5 salarii medii brute pe economie. Dintre acestea, cca. 43% sunt concentrate la nivelul a 10 ocupaţii.

VEZI AICI COMUNICATUL COMPLET

 

 

17.01.2017