Comisia Europeana vrea o reducere si mai mare a consumului de energie

 

eoliAutoritatile de reglementare din UE par ca vor sa fixeze ca obiectiv obligatoriu reducerea consumului de energie cu 30% pâna in 2030, un obiectiv mult mai ambitios decât se discutase anterior. Cu toate acestea, obiectivul a fost deja criticat pentru ca nu este suficient de ambitios.

Comisia Europeana urmeaza sa publice, luna viitoare, un proiect de lege care face parte dintr-un set de propuneri pentru punerea in aplicare a obiectivelor pentru anul 2030 privind reducerea emisiilor, cresterea utilizarii energiei din surse regenerabile si prevenirea risipei de energie.

Un acord preliminar a fost incheiat in octombrie 2014, când cele 28 de state membre au convenit sa creasca economiile de energie cu cel putin 27%.

De atunci, a existat un impuls politic pentru o reducere mai profunda a consumului de energie, ceea ce ar scadea dependenta energetica de importurile din alte state, cum ar fi Rusia, ducand in acelasi timp la crearea de noi locuri de munca in constructii si in industria de materiale izolatoare.

Potrivit comisarului pentru Energie si Schimbari Climatice, Miguel Arias Cañete, fiecare imbunatatire de 1% a eficientei energetice ar putea scoate 7 milioane de oameni din „saracia energetica”, deoarece casele lor ar fi mai bine izolate si astfel ar plati facturi mai mici la energie.

Organizatii non-guvernamentale au facut insa presiuni pentru un obiectiv de eficienta energetica de 40%, propunere sustinuta de industria de izolare termica a cladirilor si de militantii eficientei energetice.

Sursa si articolul complet: Euractiv.com

12.09.2016