Comisia Europeana sprijina schimbul de date “in mod implicit”, pentru a stimula inovarea

itInitiativa schimbului de informatii, a Comisiei Europene, va stabili accesul la datele libere „in mod implicit”, permitand restrictii doar in scopuri comerciale, a declarat comisarul Carlos Moedas pentru  EurActiv.com.

Un nou val de antreprenori in domenii cum ar fi sanatatea si eficienta energetica au demonstrat importanta schimbului de date – nu numai pentru intreprinderi, ci si pentru comunitatile de cercetare care lucreaza pentru a creste inovarea in intreaga Europa.

In acelasi timp, dezvaluirea completa a datelor generate in anumite sectoare industriale ar putea impiedica dezvoltarea companiilor digitale europene, care se chinuie deja sa concureze cu giganti tech cu baza in SUA.

Comisia Europeana doreste sa gaseasca echilibrul corect intre principiul datelor deschise, pentru a alimenta inovatia, si dreptul de proprietate asupra datelor, solicitat de sectorul de productie.

“Problemele emergente ale proprietatii asupra datelor, reutilizarea si accesul la date vor avea un impact mare asupra cresterii lanturilor valorice de date pe pietele cu o evolutie rapida, in care bunurile sau serviciile depind de informatii”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Nathalie Vandystadt, pentru Euractiv .com.

In lunile viitoare, executivul va publica un ghid pentru schimbul liber de date, pentru a elimina barierele nejustificate din calea circulatiei datelor. Acesta va urmari, de asemenea, sa clarifice aspectele juridice, deoarece unele reglementari existente nu sunt apte sa duca la cresterea exponentiala a datelor si a noilor tehnologii de exploatare si la “monetizarea” informatiilor.

Carlos Moedas, comisarul european responsabil de Cercetare, stiinta si inovare, a declarat ca “ideea este ca fluxul liber de date va fi deschis in mod implicit”. Dar ideile comerciale, de asemenea, trebuie sa fie protejate”, a adaugat el.

Sursa si articolul complet AICI

27.04.2016