Catre sisteme de incalzire mai inteligente, eficiente si durabile in UE

4Comisia Europeana a prezentat prima strategie pentru a optimiza sistemele de incalzire si racire ale cladirilor si spatiilor industriale, un sector ce reprezinta 50% din consumul anual de energie al UE.

Strategia UE pentru incalzirea si racire este prima initiativa a Uniunii Europene care abordeaza energia utilizata pentru incalzirea si racirea cladirilor civile si industriale. Prin transformarea acestui sector intr-unul inteligent, mai eficient si durabil, importurile de energie si dependenta de importuri vor scadea, costurile vor fi reduse, iar emisiile scazute. Strategia este o actiune-cheie a strategiei-cadru a Uniunii in privinta energiei si va contribui la imbunatatirea securitatii energetice a

In prezent, intregul sector reprezinta 50% din consumul anual de energie al UE; acesta este responsabil pentru 13% din consumul de petrol si 59% din consumul total al UE de gaz – ceea ce echivaleaza cu 68% din totalul importurilor de gaze. Asta deoarece majoritatea cladirilor europene sunt vechi, ceea ce implica diferite probleme: aproape jumatate din cladirile din UE au cazane instalate inainte de 1992, cu o rata de eficienta de sub 60%; 22% din cazanele pe gaz, 34% din sistemele de incalzire electrice, 47% din cazanele pe baza de petrol si 58% din cazanele pe baza de carbune sunt mai in varsta decat durata lor de viata tehnica.

Renovarea cladirilor existente ar putea conduce la un consum mai mic de energie; cu toate acestea, rata de renovare este in prezent de sub 1%.

In ce consta Strategia?

In scopul de a reduce pierderea de energie a cladirilor, a maximiza eficienta si spori ponderea surselor regenerabile de energie, Strategia identifica urmatoarele actiuni:

1) Sa faca din renovarea cladirilor o procedura usoara

2) Cresterea ponderii energiilor regenerabile

3) Reutilizarea deseurilor energetice din industrie

4) Sa implice consumatorii casnici si industriali

Articolul complet pe europa.eu

22.02.2016