Avertisment cu privire la sfarsitul pietelor libere de capital in UE, pana in 2030

decupat_multe_becuri_din_care_unul_aprins_191853968Europa se confrunta cu o perioada descurajatoare, potrivit unui raport elaborat de European Strategy and Policy Analysis System (ESPAS), care analizeaza evolutiile majore la nivel global pana in 2030.

„Lumea devine din ce in ce mai complexa, mai provocatoare si, de asemenea, mai nesigur”, se spune in raport, care a fost prezentat institutiilor UE saptamana trecuta, chiar inainte de atacurile teroriste de la Paris.

Provocarile la scara globala sunt „considerabile”, inclusiv in ceea ce priveste „sfarsitul pietelor de capital libere”, potrivit raportului, intitulat „Poate UE raspunde provocarilor viitoare?”

Tactica „business as usual”, in ceea ce priveste guvernanta economica si sociala, precum si capacitatea de adaptare externa, nu va fi suficienta pentru Europa sa se mentina pe crestere intr-o lume a schimbarilor rapide si a exigentelor.

ESPAS este un proiect inter-institutional al UE, care reuneste experti ai Comisiei Europene, Parlamentul European, Consiliul si Serviciul pentru actiune externa al UE, cu scopul de a detecta tendintele cu care se confrunta UE si sa propuna raspunsuri politice.

Expertii UE cred ca exista trei elemente in prezent care deschid calea pentru o „lume mai complexa si nesigura”. Acestea sunt revolutia economica si tehnologica, revolutia sociala si democratica, si revolutia geopolitica – si anume avansul Asiei.

Desi este de asteptat ca impactul noilor tehnologii sa transforme economiile si societatile europene, raportul a avertizat ca ar putea exista in continuare cresteri ale somajului, inmultirea inegalitatilor si saracirea clasei de mijloc a UE.

Amploarea provocarilor este de asa natura incat ESPAS a avertizat in legatura cu riscul sfarsitului pietelor de capital libere, impreuna cu o criza masiva financiara si monetara, o pandemie majora, o criza energetica pe scara larga, si un conflict in regiunea Asia-Pacific.

Sursa si articolul complet: http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/eu-brains-warn-about-end-free-capital-markets-2030-319468

20.11.2015