Articole in urma lansarii studiului ZF – PIAROM “Capitalul Privat Romanesc – editia a IV-a”

ZIARUL FINANCIAR: „Acolo unde exista capital strain infloreste si capitalul romanesc. Noi sustinem ca trebuie o mult mai mare integrare a capitalului strain cu capitalul romanesc si a lanturilor de valoare. Nu este vorba despre nicio diferentiere, pur si simplu incercam sa aparam in continuare interesele capitalului privat romanesc, in primul rand, in fata institutiilor autohtone. Pare paradoxal, dar principalul adversar al mediului de afaceri romanesc este reprezentat de institutiile autohtone“, a spus Cristian Parvan, presedintele PIAROM, in cadrul conferintei de lansare a studiului Capital privat romanesc.

ZIARUL FINANCIAR – SUPLIMENTE – Studiul descrie evolutia ponderii capitalului privat romanesc in economie din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al numarului de companii, al capitalului propriu, al activelor si analizeaza diferenta intre profitabilitatea, indatorarea si productivitatea companiilor cu capital romanesc fata de cele straine si evolutia acestor indicatori.

CURS DE GUVERNARE – Studiu PIAROM: Companiile straine au profitabilitate la jumatate fata de companiile cu capital autohton. La productivitate raportul este invers

ZIARUL FINANCIAR: Lucrarea „Capitalul privat romanesc 2016 – editia a IV-a” isi propune sa descrie situatia companiilor cu capital privat romanesc atat in 2017, cat si pentru toata perioada 2014-2017.

HOTNEWS: Ponderea firmelor private cu capital romanesc a coborat in ultimii 4 ani de la 47% la 45%. Companiile straine si-au urcat ponderea la 51%, iar firmele de stat raman la 4% din economie

ECONOMISTUL: Privire asupra capitalului privat romanesc „Patronatul Investitorilor Autohtoni (Piarom) si Ziarul financiar au prezentat editia a IV-a a studiului privind capitalul privat romanesc. Lucrarea vizeaza anul 2017 si perioada 2014-2017. In ultimii patru ani ponderea in economie a companiilor cu capital privat romanesc a scazut de la 47% la 45%, in timp ce ponderea companiilor straine a crescut de la 49% la 51%. Marirea decalajului este explicata prin „cresterea mai rapida a cifrei de afaceri a companiilor cu capital strain”. Cumulat, companiile cu capital privat romanesc impreuna cu cele cu capital strain au avut o pondere de 96% din economia romaneasca, iar cele de stat au reprezentat 4%. Cifra de afaceri totala a companiilor din Romania in 2017 a fost de 1.359 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul precedent. Astfel, studiul considera 2017 ca fiind „cel mai bun an istoric pentru Romania, pentru companiile inregistrate local”.

Rfi: Firmele cu capital privat romanesc au inregistrat o profitabilitate de 6,7% in 2017, calculata ca raport intre rezultatul net si cifra de afaceri, fata de o profitabilitate de 3,7% a firmelor straine in 2017, arata editia a IV-a a studiului Capitalul privat romanesc, realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania.

JUNALUL: Desi afacerile antreprenorilor romani devin din ce in ce mai profitabile, ponderea lor in economie scade cate putin de la an la an, in favoarea firmelor straine. Cu toate astea, problema cu  care se confrunta societatile autohtone nu este concurenta multinationalelor, ci felul in care autoritatile trateaza mediul de afaceri. Mai mult, in judetele unde a inflorit capitalul strain, acolo s-au dezvoltat si bussinesurile locale, arata studiul „Capitalul privat romanesc”, editia IV, realizat pentru perioada 2014-2017, de Ziarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

NATIONAL: Evolutia ponderii capitalului privat romanesc in economie, in studiul ”Capitalul Privat Romanesc”, lansat astazi! Evolutia este analizata din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al numarului de companii, al capitalului propriu si al activelor. De asemenea, ia in calcul diferenta dintre profibilitatea, indatorarea si productivitatea companiilor cu capital romanesc, fata de cele straine, precum evolutia acestor indicatori. Analiza scoate in evidenta modul discriminator in care sunt tratate de autoritati firmele cu capital romanesc, comparativ cu cele cu capital strain.

ZIARE.COM – PIAROM: Capitalul privat romanesc vrea sa lucreze cu capitalul strain, nu impotriva lui

ULTIMELE STIRI: Studiu ZF: Firmele cu capital privat romanesc sunt de doua ori mai profitabile decat cele straine. Dar capitalul romanesc pierde teren. A patra editie a studiului „Capitalul privat romanesc“, facut de ZF cu PIAROM descrie evolutia capitalului autohton 

BURSA: In acest context, Cristian Parvan, presedintele PIAROM a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa: “Incercam sa aparam, in continuare, interesele capitalului romanesc, in primul rand, in fata institutiilor autohtone. Pare paradoxal, dar principalul adeversar al mediului de afaceri romanesc este reprezentat de institutiile de stat. PIAROM sustine ca acolo unde exista capital strain, infloreste si capitalul romanesc, asadar trebuie sa existe o integrare mai buna a capitalului strain cu cel romanesc. Nu este nicio lupta a capitalului romanesc cu cel strain, cine gandeste asa, greseste”. 

WORLDNEWSLIVE: Studiu ZF – Firmele cu capital privat romanesc sunt de doua ori mai profitabile decat cele straine. Dar capitalul romanesc pierde teren. A patra editie a studiului „Capitalul privat romanesc“, facut de ZF cu PIAROM descrie evolutia capitalului autohton intre 2014-2017

26.03.2019