Amazon a inventat Flex – munca la cerere

decupat_telefon_mobil_3_carduri_si_3_genti_289191656“Fii propriul tau sef. Livrezi atunci cand doresti, ori de cate ori doresti”. Acesta este noul slogan Amazon pentru lansarea unui nou tip de contract de munca: plata per livrare. Retailerul prin internet a anuntat zilele trecute ca a angajat colaboratori pentru a livra pachete. Noul serviciu, numit Flex, consta in a oferi doritorilor posibilitatea de a efectua livrari de colete, pentru perioade scurte de timp, de doua, patru sau opt ore, chiar in paralel cu derularea activitatilor lor de zi cu zi.

Conditiile sunt putine: doritorul trebuie sa aiba cel putin 21 de ani – varsta legala a majoratului in Statele Unite, sa detina un permis de conducere, un vehicul si un smartphone echipat cu sistemul de operare Android. In plus, solicitantii nu trebuie sa aiba cazier. Totul se plateste cu sume intre 18 si 25 de dolari pe ora. Angajatorul nu ofera insa nicio asigurare de somaj sau boala, in timp ce costurile de asigurare a vehiculului si cele legate de combustibil sunt responsabilitatea colaboratorului. Acesta este acelasi tip de statut ca si in cazul soferilor care desfasoara activitati independente pentru compania Uber.

Initiativa face parte din serviciul Amazon Prime Now, care ofera in mai multe orase din SUA livrarea in termen de o ora pentru 8 dolari sau gratuit daca se face dupa ora 14.00.

Serviciul Flex este destinat pentru optimizarea sistemului de livrare Amazon. Angajatii temporari au capacitatea de a prelua pachete din apropierea casei lor, din mini-depozite, si de a le livra rapid, intr-o zona relativ limitata si pe care o cunosc bine, permitandu-le sa lucreze pentru o perioada scurta. Amazon spera sa imbunatateasca eficacitatea livrarii pe “ultimul kilometru”, care ramane un puzzle pentru multi distribuitori care nu cunosc in amanunt zona, si de a reduce astfel costurile sale de livrare, care cresc intr-un ritm mai rapid decat veniturile.

Dar, prin lansarea acestui serviciu, Amazon s-ar putea confrunta cu aceleasi obstacole juridice pe care le are Uber. Liderul mondial in vehicule de transport cu sofer este tinta unui proces in California, prin care mai multi angajati cer in instanta o reclasificare a contractului de munca, cu toate beneficiile aferente.

Sursa: lemonde.fr

01.10.2015