Activitate PIAROM in 2024

IANUARIE

9 ianuarie – TVR Info, ora 16:20, emisiunea BANII – interventie, prin Skype, dl. Cristian Parvan, presedinte, prezinta  pozitia PIAROM fata de reducerea deficitului comercial la 11 luni 2023 fata de 2022: a scazut puterea de cumparare, din cauza inflatiei, au crescut economiile populatiei, ceea ce a dus la scaderea mai accentuata a importurilor, Romania exporta produse cu VAB mica.

”Emisiunea “Totul despre bani”. Preşedintele PIAROM va vorbi despre provocările, perspectivele dar şi oportunităţile acestui an pentru mediului de afaceri”

23 ianuarie – RFI, emisiunea “Esential”, radio RFI ora 19.15: Dl. Cristian Parvan, presedinte, prezinta “pozitia Piarom fata de scaderea continua in PIB a contributiei industriei, pericol si vulnerabilitate a economiei Romaniei.  Strategia pusa in discutie de Ministerul Economiei, fapt pozitiv; lipsa prioritati, obiective clare si finantari concrete”.


30 ianuarie – RFI – Dl. Cristian Parvan, presedinte, prezinta pozitia Piarom fata de importul fortei de munca din afara UE: este necesara; trebuie redusa birocratia, in primul rand pentru reinnoirea vizelor pentru cei care muncesc de 2-3 ani in Romania; angajatorii cheltuie suplimentar  (asigurare conditii cazare, masa, igiena), dar au cu cine lucra. Romanii prefera, partial, sa lucreze in tari dezvoltate economic, care asigura realizarea de produse cu VAB mare si care pot plati salarii mai mari decat la noi in tara. Valabil si pentru cei scolarizati (cheltuiala) de catre companiile romanesti.

MARTIE

4 martie – DCNews – Participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, la emisiunea economica. A prezentat pozitia Piarom fata de resursele de inovare si crestere a productiei industrial; necesitatea dezbaterii si aprobarii strategiei privind dezvoltarea evonomica Romaniei

Cum a pierdut România potenţialul industrial de dinainte de Revoluţie. Cristian Pârvan (PIAROM): Nu tehnologia ne-a lipsit

4 martie –  TVR Info, ora 17:00 – Participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, avand ca tema principala comunicatul INS privind cresterea preturilor. PIAROM considera ca este rezultatul conjucturii economice europene si al masurilor fiscale adoptate de Guvern, chiar cele corecte, adoptate fara perioada de adaptare: constructii, industria alimentara, preturi ridicate ale energiei electrice.

7 martie – PROFIT.TV, ora 13.40 – interventie telefonica, a domnului Cristian Parvan, presedinte, referitoare la reintrarea Romaniei pe piata Americii de Sud, solicitare ceruta de CCIR, se poate face cu produse competitive integral produse in Romania; de asemenea, a mai vorbit si despre faptul ca Romania nu mai importa resurse minerale din Brazilia, insa se importa rame de metrou care s-ar putea produce la Arad (asigurare si productie piese de schimb, intretinere, service), precum si despre lipsa politicilor publice a statului de a incuraja industria prelucratoare, care scade de 5 ani ca pondere in PIB.

13 martie, ora 16.15 – TVR Info,  emisiunea Banii: PIAROM sustine importanta industriei, a productiei ca metoda de reducere a inflatiei si redresare a balantei conerciale.


25 martie –  Radio Constanta –  PIAROM sustine adoptarea de catre guvern a unor masuri care sa permita firmelor romanesti care aduc forta de munca din tari non-UE sa controleze prezenta lor in Romania, limitand posibilitatea plecarii fara aprobarea lor in alte tari membre UE.

MAI

21 mai, ora 14.20 – interventie telefonica a domnului Cristian Parvan, presedinte, la Profit TV, despre scăderea activității din industrie

27 mai – Interviu cu domnul Cristian Parvan, presedinte, la RFI pe tema situatiei industriei – cauze, perspective, și pe tema e-factura.

28 mai, ora 16 – interventie live la TVR Info a domnului Cristian Parvan, presedinte, pe tema tendintelor in economie, furnizate de INS, respectiv prognoza privind cresterea preturilor in toate sectoarele de activitate

IUNIE

5 iunie – interviu telefonic al domnului Cristian Parvan, presedinte, la DIGI24 despre pozitia mediului de afaceri fata de cresterea salariului minim: conform INS, toate sectoarele anunta cresteri de preturi.

12 iunie, ora 8.30 – interviu telefonic al domnului Cristian Parvan, presedinte, la Radio Romania Actualitati – pozitia Piarom fata de parasirea locului de munca din Romania a muncitorilor din tari non-UE si plecarea ilegala a acestora in alte tari UE. Este necesara legislatie privind retrimiterea imediata in tara de origine a celor care procedeaza asa.

12 iunie, ora 14.30 – interviu al domnului Cristian Parvan, presedinte, la postul Profit.ro pe teme vizand inflatia , structura PIB trim 1/2024, scaderea ponderii industriei Trimis de pe iPad‑ul meu

17 iunie – interviu prin Skype al domnului Cristian Parvan, presedinte, la TVR Info, pe tema rezultatelor din industrie inregisstrate pe primele 4 luni din 2024. Pozitiva revenirea industriei la 4 luni, in timp ce in primele 3 luni 2024 industria a contribuit cu -2,7% la PIB. Semnale negative din sectoarele naval, IT, industrie prelucratoare si pozitive in industria auto.

27 iunie, ora 13.30 – interventie telefonica a domnului Cristian Parvan, presedinte, la postul Radio Romania Actualitati, pe tema pozitiei Piarom referitoare la E-TVA. Mediul de afaceri solicita digitalizarea ANAF, dar nu cu cresterea sarcinilor adminstrativ/fiscale impuse companiilor din cauza nepregatirii sistemului informatic al ANAF. Sistemul in discutie nu-i “atinge” pe evazionisti.