Activitate PIAROM in 2023

IANUARIE

11 ianuarie “DACĂ AM AVEA POLITICI COERENTE, FERME ŞI BINE ŢINTITE, 2023 ar putea duce România la un alt nivel de dezvoltare”

Anul care tocmai a început ar putea duce România la un alt nivel de dezvoltare, dacă am avea politici coerente, ferme şi bine ţintite, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). În opinia sa, pentru 2023 marea provocare rămâne utilizarea fondurilor europene, atât cele din exerciţiul financiar 2014- 2020(+3), cât şi cele din bugetul 2021-2027 şi din PNRR. Alte probleme ale acestui an sunt reprezentate de criza forţei de muncă şi de majorarea nivelului de salarizare, ne-a mai spus Cristian Pârvan, opinând, printre altele, că este clară lipsa de capacitate şi de competenţă de la nivelul administraţiei locale.

27 ianuarie – PROFIT.TV,  ora 14.20 interviu acordat de dl Cristian Parvan, presedinte: PIAROM apreciaza ca realist comunicatul INS privind tendintele economice in urmatoarele 3 luni:

·         stabilitate a afacerilor, precautie la cresterea numarului de angajati si anticiparea unor noi cresteri a preturilor.

·         Importanta adoptarii unei strategii economice, valorificarea numeroaselor surse de bani: 2023 este anul T+ 3 , ultimul, in care se mai pot deconta proiecte finantate din Bugetul UE 2014-2020, PNRR (multe jaloane neindeplinite, multi bani deja in Romania dar neangajati prin proiecte. Al  III-lea an pentru valorificarea alocarilor financiare conform Buget 2021-2027.

·         Necesitatea actualizarii devizelor (preturi curente) licitatii/ contractari.

·         Inlocuirea consumului ca motor de crestere economica prin productie si investitii

28 ianuarie. TVR 1:  PIAROM: sustinem aprobarea deciziei guvernului de a aproba  companiilor sa poata acorda salariatilor abonamente la sali de fitnes, optional


30 ianuarie – RADIO EUROPA LIBERA: situatia asigurarii fortei de munca, inclusiv modul de valorificare a celor 100000 permise de munca pentru a aduce forta de munca extra UE

FEBRUARIE

1 februarieRFInternational – interviul dlui Cristian Parvan, presedinte: PIAROM apreciaza ca incceptabila revenirea activitatii curente, prin obligarea companiilor sa se prezinte fizic la ghiseele ITM. Situatia  filialelor judetene, in cca 8 judete, prevede suspendarea posibilitatilor de transmitere online a datelor/ documentelor (procedura valabila in timpul pandemiei). Masura induce costuri materiale  si de resurse umane, pentru conformarea fata de obligatiiile legale si este contrara politicii de digitalizare sustinuta de Ministerul digitalizarii.

“Presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni arată că că statul român este “Zero prietenos cu angajatorii, de exemplu una dintre problemele pe care le întâmpina mediul de afaceri este când dorește să aducă personal din strainătate și are parte de niște controale ale ITM-ului extrem de extinse și fără nici o logică, parcă oamenii de afaceri ar cere să aducă personal din afara UE dacă ar avea și alte soluții. Deci, pe lângă toate celelate dificultăți, cel care ar vrea să aducă forța de muncă din strainătate “se bucură ” și de controale excesive și de durată ale ITM-ului””

15 februarie –  interviu acordat de dl. Presedinte Cristian Parvan,  prin skype,  refeitor  la situatia fortei de munca / salarizare in Romania. Reiterat tema competivitatii la nivel de economie; scaderea activitatii industriale, lipsa politica economica/ reindustrializare.


17 februarie – TVR Info –  participarea, dlui  Presedinte Cristian Parvan, la dezbaterea privind  politicile economice in UE; subliniaza necesitatea unei politici economice a Roamania si necesitatea cresterii numarului de proiecte la nivel UE.

17 februarie – TVR INFO, ora 15:00, moderator  Gabriel Giurgiu – participarea, dlui  Presedinte Cristian Parvan,  la emisiunea UE a noastra, dezbatere privind programul UE de combatere a inflatiei similar IRA, program SUA. Participanti Daniel Daianu si Eurodeputat MariJean Marinescu. Pozitia PIAROM: Romania are nevoie de o politica industriala racordata la prioritatile UE, aparand / sustinand interesele economice ale Romaniei.

20 februarie – TVR Info – declaratie privind pozitia PIAROM fata de decizia Parlamentului UE, referitor la nivelul salariului minim: problema nu este daca antreprenorii vor ci daca vor putea suporta, in preturi, din profit sau cresterea productivitatii muncii un salt de inca 800-1500 lei/ luna pentru salariul minim si evident influenta asupra intregii structuri de salarizare. Domeniile industriale dependente de productivitatea utilajelor vor suporta mai usor, companiile folosind multa forta de munca necalificata / slab calificata, vor putea sa ajunga pana la stadiul de faliment.

MARTIE

3 martieRF International (RFI). Pozitia PIAROM referitor  la situatia pietei fortei de munca: somerii nu doresc sa ocupe locurile de munca existente,  solicita salarii justificate de costul vietii, dar nu ofera competente. Procent mare de tineri, 15-24 de ani (cca 24%), care nu sunt angajati, nu sunt in scoala, nu urmeaza cursuri de pregatire.

Antreprenorii, obligati sa aduca forta de munca din tari din afara UE, desi implica intarzieri de 6-8 luni si costuri suplimentare.

Pentru sectorul constructii trebuie revizuite documentatiile si crearea posibilitatii de a se plati forta de munca pentru a se lucra 24/24 si 7/7

“Cristian Pârvan, președinte Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania – Piarom, spune că economia unei țări se construiește cu oameni bine plătiți iar cei care lucrează în construcții merită cu desăvârșire acești bani. “Degeaba ai mari proiecte in desfasurare daca nu ai cu cine sa le faci”, spune Cristian Pârvan, iar ideea că antreprenorii români aduc forță de muncă străină pentru că nu vor să angajeze români este falsă!”

27 martie – PROFIT TV – interviu, acordat de  dl Cristian Parvan, Presedinte. Prezinta pozitia PIAROM despre rating-ul pozitiv pentru Romania conferit de agentia Fitch: firesc urmare a cresterii economice de 4.8% in 2022, dar ramane negativ deficitul comercial (lipsa oferta productie interna), stimulat de cresterile salariiale din  administratie (decizie administrativa) si finantat din cresterea imprumuturilor.

30 martie –  TVR.info: dl. Cristian Parvan Presedinte, prezinta pozitia PIAROM fata de datele comunicatul INS; cauze interne/ externe care vor determina cresterea preturilor in urmatoarele 3 luni

APRILIE

17 aprilie – PROFIT.TV – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte, in cadrul emisiunii de la  ora 14.20 pe  teme economice de actualitate.

27 aprilie – pozitia PIAROM fata de controale ANAF la IMM-uri: politica “constanta” a ANAF-ului de a-i “controla pe cei mici fara expertiza fiscala”

29 aprilie – ZF: Cătălin Dragostin, expert în energie PIAROM: Să înţelegem realismul şi realitatea folosirii hidrogenului în România pentru decarbonare

MAI

10 mai – PROFIT.RO – participarea dlui Cristian Parvan, Presedinte,  la emisiunea PROFIT DEBATE avand ca subiect: dobanda BNR, deficitul comercial, fondurile europene, sursa de venituri la buget

25 mai – PROFIT.TV: interviu pe tema evolutiei pozitive a deficitului comercial , in scadere. Pozitie: scaderea consumului a dus la scaderea importurilor; influenta: inflatia din UE transferata in Romania