ACTIVITATE PIAROM IN 2022

IANUARIE

13 ianuarie – BURSA – “Creşterile agresive de preţ din energie vor duce la revizuirea planurilor de investiţii”

Mediul de afaceri abordează cu un optimism moderat anul 2022, evaluând cu mult realism provocările economice multiple cărora va trebui să le facă faţă, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu: “Companiile româneşti au dovedit, în anii 2020-2021, o relativă stabilitate şi calitate managerială, creşterea economică de peste 7% a PIB în 2021/2020 datorându- se în mod major activităţii din mediul privat, în condiţiile unei instabilităţi politice şi administrative care a dus la utilizarea slabă a resurselor financiare şi a oportunităţilor existente”.

Creşterile agresive ale preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale au afectat activitatea productivă în ultimile luni ale anului 2021 şi vor reprezenta principala provocare pentru anul în curs. Consecinţa directă va fi revizuirea planurilor de investiţii.

Printre altele, domnul Pârvan consideră că un subiect preocupant pentru mediul de afaceri rămâne cadrul fiscal şi că digitalizarea va deschide noi oportunităţi de afaceri.

14 ianuarie – PROFIT NEWS TV Președintele PIAROM avertizează: Industria din România dă semne de oboseală de mulți ani. Ideea că poți să produci totul în altă parte și să imporți mai ieftin are o limită. Europa va deveni doar un „muzeu umanitar”

FEBRUARIE

9 februariePROFIT NEWS TV: Cristian Pârvan, PIAROM: Muncitorii români din străinătate NU revin în țară. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizării. „Cazurile de muncitori români care se întorc în țară sunt relativ puține. Ce se constată este o translație din zonele care sunt profund afectate, precum Spania, către zone mai puțin afectate cum este Germania. În general nu se revine în România, ci doar se schimbă locurile unde există disponibilitate de a se valorifica mai bine forța de muncă. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizării, care parțial s-a mai redresat în România”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Cristian Pârvan, Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

17 februarie – RFI: Participare la dezbaterea organizata de Radio France International – Romania – Emisiunea Esential. “Este momentul schimbării sistemului fiscal? Depinde de obiective”

28 februarie – PROFIT.RO Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), despre sancțiunile impuse Rusiei

 MARTIE

1 martie – Profit.ro: Suferința unora, oportunitatea altora. Președintele PIAROM: Vor căuta să folosească această șansă pentru a spori cantitățile livrate. Guvernul ar trebui să fie foarte atent în domeniul acesta

3  martie – BURSA:  CRISTIAN PÂRVAN, PREŞEDINTELE PIAROM: “Statutul României de membru NATO oferă garanţii suplimentare”

21 martie 2022 – PIAROM a transmis scrisori Primulului Ministru, Ministerelor: Economiei, Finantelor, Muncii, Energiei, Presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Comisiilor Industrie si servicii, Finante Buget din cadrul celor doua institutii.

Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM) reprezinta interesele unor producatori din domeniul industriei constructoare de masini ( alta decat industria auto)

Productia celor mai reprezentative companii este destinata in proportie de cca 95% exportului. Partenerii comerciali sunt companii multinationale cum ar fi General Electric, Simens, Komatu sa

Dificultatile generate de criza pandemica (cca 2 Ani) au fost surmontate prin adoptarea unor masuri care sa permita indeplinirea la termen si in conditii de calitate a contractelor incheiate. Au fost adoptate masuri vizand securitatea sanitara a salariatilor (reorganizari de fluxuri de productie, asigurarea de materiale sanitare, cresterea disciplinei sanitare s.a.m.d.) ca si renegocierea unor contracte comerciale.

Incepand cu semestrul al II-a al anului 2021, dificultatilor generate de pandemie li s-au adaugat dificultatile provocate de perturbarea/ ruperea unor lanturi de aprovizionare.

Suplimentar, incepand cu trim. IV / 2021 o influenta negativa majora se datoreaza , cresterii galopante a preturilor la produsele industriale, indeosebi la metal (cu cca 60%), cresterea preturilor energiei electrice si gazului metan, pentru a enumera cele mai cunoscute evolutii spectaculoase a preturilor, aceste cresteri au generat situatii de maxima dificultate companiilor din industria constructoare de masini.

Masurile de sprijin adoptate de guvern in cei doi ani ai crizei provocate de pandemie, au fost de un real folos, permitand companiilor sa faca fata dificultatilor si sa reuseasca sa plateasca taxele si impozitele legale.

Anul 2022 , marcheaza agravarea dificultatilor generate de cresterea preturilor inceputa in 2021, la care se adauga o grava deteriorare a lanturilor de aprovizionare materiala, indeosebi cu produse metalurgice. In aceasta perioada oferta este redusa catre zero, producatorii si dealerii fiind confruntati cu un haos al evolutiei preturilor (bursa LME de la Londra si-a suspendat activitatea in urma trazactiilor speculative pentru Nikel)

In aceste conditii, solicitam Guvernului sa initieze si sa solicite aprobarea unei noi scheme de ajutor de stat, care sa permita companiilor ce au dovedit un comportament economic responsabil, sa faca fata dificultatilor financiare deosebite , cel putin pana la 31 decembrie 2022

Masurile propuse vizeaza:

  • acordarea unor imprumuturi cu conditii financiare speciale (ex. 1% dobanda, garantata de stat). Diferenta inregistrata fata de dobanda curenta va fi rambursata de companii in urmatorii 5 ani;
  • Prelungirea schemei de acordare a somajului tehnic, platit angajatilor din fondul de somaj, pana la 31 decembrie 2022;
  • Sustinerea de catre stat (ajutor de stat) reprezentand 50% din costul investitiilor facute de companii pentru realizarea de instalatii fotovoltaice care sa asigure partial consumul propriu si oferind disponibilitati suplimentare sistemului energetic;
  • Sustinerea de catre stat (ajutor de stat) pentru finantarea investitiilor vizand inlocuirea tuturor consumatorilor de energie electrica sau termica cu instalatii moderne cu eficienta energetica superioara;
  • examinarea posibilitatilor de mobilizare a rezervelor de stat pentru aprovizionarea cu produse siderurgice pana la 31 decembrie 2022;
  • Mentiune: unitatile de productie componente ale grupului UZINSIDER au fost evaluate si acreditate ca posibili furnizori pentru MApN / NATO( indeplinesc standardele necesare)

Masurile propuse nu sunt singulare, in functie de evolutiile economice europene si internationale, putand fi necesare a fi adoptate masuri suplimentare.

Apreciem ca necesara realizarea de consultari periodice intre reprezentantii Guvernului si cei ai PIAROM/ UZINSIDER pentru examinarea masurilor ce pot fi decise de Guvern pentru a contracara situatia dificila cu care se confrunta industria din Romania.

22 martie, ora 14:20  – interviu  Business News,  moderator Constantin Rudnitki “Pozitia PIAROM fata de efectectele economice ale razboiului din Ukraina

24 martie – CURS DE GUVERNARE – pozitia PIAROM fata de efectele economice ale razboiului din Ukraina

 Evaluari premature, dificil de facut efectele economice avand o intarziere normala in a se manifesta (contracte pe termen mediu si lung, stocuri de materii prime/ materiale), evolutie investitii industriale s.a. m.d

Industria prelucratoare: stagnare fata de 2021 cu posibilitatea de a fi afectata in scadere de 10-40% (experienta 2008 anulare comenzi cu 40% in 3 luni) in lipsa unor masuri de sustinere financiara in LINIE cu decizia deja luata de CE).

Industria constructiilor, posibil motor de crestere a PIB( rezultate negative in 2021/2020 lucrari ingineresti -9% , ianuarie 2022/2021 lucrari ingineresti -11%), in conditiile in care Guvernul nu procedeaza la reevaluarea devizelor de executie pentru contractele publice licitate/ contractate cu 2 ani in urma, in conditiile cresterii preturilor materialelor de constructii cu 40-60%, a cresterii pretului combustibililor si a cresterii salariilor

Industria metalurgica: companii romanesti cu actionari rusi supusi sanctiunilor (cu afectare companii beneficiare romanesti si oprire exporturi) probleme de aprovizionare cu minereu de fier si cocs pt Liberty Galati (initial declara o crestere a productei in 2022). Oprirea totala a importurilor din Ukraina, cu afectarea utilizatorilor de produse metalurgice din Romania. Fluctuarea preturilor de la 1000 euro/to la 1700€ / to cu perspective de 2000€/to. Soc in lant pentru beneficiari( posibile anulari de contracte)

Industria ingrasamintelor: inchideri de capacitati, crestere importuri, cu efect direct asupra productiei agricole si a industriei alimentare (experienta negativa a inchiderii in “ conditii normale “ a fabricii de zahar de la Oradea, productia de sfecla de zahar fiind apreciata ca fiind prea costisitoare comparativ cu cea din Germania!)

Industria petroliera si gaze naturale, industria chimica scadere atat din cauze naturale cat si in lipsa unor reglementari clare privind exploaterea offshore.Scadere cu 15-30% in conditiile opririi importului de titei pt Lukoil si KasmunayGaz).

Industria auto afectata direct de oprirea exporturilor in Rusia ( Dacia), deficiente/ lipsa aprovizionare cu materii prime ( nichel, paladiu…)

Efecte pozitive, posibila relocare a unor capacitati de productie din Ukraina in Romania (vezi cazul Leoni/ Bistrita) Imposibil de estimat.

29 martie – Radio Constanta,: Piatom nu are informatii din mediul de afaceri ca exista un interes semnificativ al refugiatilor ucrainieni in a se angaja in firme romanesti. Nu exista sentimentul amenintarii ocuparii de catre refugiati a locurilor de munca disponibile. Relocarea unor firme din Ucraina in Romania se face, in unele cazuri, cu relocarea angajatilor avuti in Ucraina.

APRILIE

5 aprilie – PRESS ONE Pozitia Piarom: guvernul sa identifice si sa verifice competentele ucrainienilor care ar dori sa se angajeze in Romania. Companiile romanesti sunt interesate sa angajeze ucrainieni.

6 aprilie – RFI – pozitia PIAROM fata de masurile de sustinere a mediului de afaceri. Necesar sa fie avute in vedere multe criterii: sanctiuni UE pentru companii, oprirea unor importuri/ exporturi directe / indirecte, lipsa unor produse vitale pentru constructia de masini, anularea de comenzi s.a.m.d.  Somajul tehnic doar o solutie. PIAROM a facut multe propuneri ce nu au fost luate in considerare, fara nicio explicatie.

7 aprilie – PRESS ONE – “Interesul angajatorilor pentru forța de muncă venită din Ucraina e confirmat de Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, PIAROM. În opinia sa, strategia de atragere a lucrătorilor ucraineni ar trebui construită în jurul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, instituții care ar trebui să facă un fel de registru, în funcție de calificările ucrainenilor care vor să se angajeze”.

19 aprilie 2022 – Conferinta on line DcNews ora 12.40 –  interventie/ pozitia PIAROM la   de politica de dezvoltare a infrastructurii:

*  accent normal pe constructia de autostrazi

*  distrugerea prin lipsa de intretinere a retelei de cai ferate. Viteze comerciale de cca 48 km/ ora trenuri persoane si 18 km/ ora transport marfuri; 15% din transportul de marfa se face pe CF, minimul fata de 1990; UE are ca tinta ca 35% din volumul de marfa sa fie pe CF

*  1,9 km CF reparati in perioada 2014-2018 (raport Curtea de Conturi 2021); cca 10% finantare reparatii/ intretinere fata de necesar

*  transport fluvial si maritim nesemnificativ; lipsa de interes pentru  portul Constanta

19 aprilie 2022 –  RFI – interviu pe tema blocarii portului Shanghai China –  pe motiv de pandemie.
Perioada determinata de vointa autoritatilor. Se va bloca exportul de materii prime, dar si de produse chinezesti. UE va reusi in timp sa inlocuiasca partial materiile prime importate din China si importante pentru produsele implicand inalte tehnologii.


26 aprilie – RFI – Emisiune ESENTIAL, ora 19:00 – interviu pe teme economice/ starea economiei

27 aprilie – ANTENA 3,  ora 10.00 –  pozitia PIAROM privind masuri exceptionale ce trebuie adoptate de Guvern pentru  a asigura materiale necesare constructiilor si industriei prelucratoare