ACTIVITATE PIAROM IN 2022

IANUARIE

13 ianuarie – BURSA – “Creşterile agresive de preţ din energie vor duce la revizuirea planurilor de investiţii”

Mediul de afaceri abordează cu un optimism moderat anul 2022, evaluând cu mult realism provocările economice multiple cărora va trebui să le facă faţă, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu: “Companiile româneşti au dovedit, în anii 2020-2021, o relativă stabilitate şi calitate managerială, creşterea economică de peste 7% a PIB în 2021/2020 datorându- se în mod major activităţii din mediul privat, în condiţiile unei instabilităţi politice şi administrative care a dus la utilizarea slabă a resurselor financiare şi a oportunităţilor existente”.

Creşterile agresive ale preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale au afectat activitatea productivă în ultimile luni ale anului 2021 şi vor reprezenta principala provocare pentru anul în curs. Consecinţa directă va fi revizuirea planurilor de investiţii.

Printre altele, domnul Pârvan consideră că un subiect preocupant pentru mediul de afaceri rămâne cadrul fiscal şi că digitalizarea va deschide noi oportunităţi de afaceri.

14 ianuarie – PROFIT NEWS TV Președintele PIAROM avertizează: Industria din România dă semne de oboseală de mulți ani. Ideea că poți să produci totul în altă parte și să imporți mai ieftin are o limită. Europa va deveni doar un „muzeu umanitar”

FEBRUARIE

9 februariePROFIT NEWS TV: Cristian Pârvan, PIAROM: Muncitorii români din străinătate NU revin în țară. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizării. „Cazurile de muncitori români care se întorc în țară sunt relativ puține. Ce se constată este o translație din zonele care sunt profund afectate, precum Spania, către zone mai puțin afectate cum este Germania. În general nu se revine în România, ci doar se schimbă locurile unde există disponibilitate de a se valorifica mai bine forța de muncă. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizării, care parțial s-a mai redresat în România”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Cristian Pârvan, Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

17 februarie – RFI: Participare la dezbaterea organizata de Radio France International – Romania – Emisiunea Esential. “Este momentul schimbării sistemului fiscal? Depinde de obiective”

28 februarie – PROFIT.RO Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), despre sancțiunile impuse Rusiei

 MARTIE

1 martie – Profit.ro: Suferința unora, oportunitatea altora. Președintele PIAROM: Vor căuta să folosească această șansă pentru a spori cantitățile livrate. Guvernul ar trebui să fie foarte atent în domeniul acesta

3  martie – BURSA:  CRISTIAN PÂRVAN, PREŞEDINTELE PIAROM: “Statutul României de membru NATO oferă garanţii suplimentare”

21 martie 2022 – PIAROM a transmis scrisori Primulului Ministru, Ministerelor: Economiei, Finantelor, Muncii, Energiei, Presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Comisiilor Industrie si servicii, Finante Buget din cadrul celor doua institutii.

Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM) reprezinta interesele unor producatori din domeniul industriei constructoare de masini ( alta decat industria auto)

Productia celor mai reprezentative companii este destinata in proportie de cca 95% exportului. Partenerii comerciali sunt companii multinationale cum ar fi General Electric, Simens, Komatu sa

Dificultatile generate de criza pandemica (cca 2 Ani) au fost surmontate prin adoptarea unor masuri care sa permita indeplinirea la termen si in conditii de calitate a contractelor incheiate. Au fost adoptate masuri vizand securitatea sanitara a salariatilor (reorganizari de fluxuri de productie, asigurarea de materiale sanitare, cresterea disciplinei sanitare s.a.m.d.) ca si renegocierea unor contracte comerciale.

Incepand cu semestrul al II-a al anului 2021, dificultatilor generate de pandemie li s-au adaugat dificultatile provocate de perturbarea/ ruperea unor lanturi de aprovizionare.

Suplimentar, incepand cu trim. IV / 2021 o influenta negativa majora se datoreaza , cresterii galopante a preturilor la produsele industriale, indeosebi la metal (cu cca 60%), cresterea preturilor energiei electrice si gazului metan, pentru a enumera cele mai cunoscute evolutii spectaculoase a preturilor, aceste cresteri au generat situatii de maxima dificultate companiilor din industria constructoare de masini.

Masurile de sprijin adoptate de guvern in cei doi ani ai crizei provocate de pandemie, au fost de un real folos, permitand companiilor sa faca fata dificultatilor si sa reuseasca sa plateasca taxele si impozitele legale.

Anul 2022 , marcheaza agravarea dificultatilor generate de cresterea preturilor inceputa in 2021, la care se adauga o grava deteriorare a lanturilor de aprovizionare materiala, indeosebi cu produse metalurgice. In aceasta perioada oferta este redusa catre zero, producatorii si dealerii fiind confruntati cu un haos al evolutiei preturilor (bursa LME de la Londra si-a suspendat activitatea in urma trazactiilor speculative pentru Nikel)

In aceste conditii, solicitam Guvernului sa initieze si sa solicite aprobarea unei noi scheme de ajutor de stat, care sa permita companiilor ce au dovedit un comportament economic responsabil, sa faca fata dificultatilor financiare deosebite , cel putin pana la 31 decembrie 2022

Masurile propuse vizeaza:

  • acordarea unor imprumuturi cu conditii financiare speciale (ex. 1% dobanda, garantata de stat). Diferenta inregistrata fata de dobanda curenta va fi rambursata de companii in urmatorii 5 ani;
  • Prelungirea schemei de acordare a somajului tehnic, platit angajatilor din fondul de somaj, pana la 31 decembrie 2022;
  • Sustinerea de catre stat (ajutor de stat) reprezentand 50% din costul investitiilor facute de companii pentru realizarea de instalatii fotovoltaice care sa asigure partial consumul propriu si oferind disponibilitati suplimentare sistemului energetic;
  • Sustinerea de catre stat (ajutor de stat) pentru finantarea investitiilor vizand inlocuirea tuturor consumatorilor de energie electrica sau termica cu instalatii moderne cu eficienta energetica superioara;
  • examinarea posibilitatilor de mobilizare a rezervelor de stat pentru aprovizionarea cu produse siderurgice pana la 31 decembrie 2022;
  • Mentiune: unitatile de productie componente ale grupului UZINSIDER au fost evaluate si acreditate ca posibili furnizori pentru MApN / NATO( indeplinesc standardele necesare)

Masurile propuse nu sunt singulare, in functie de evolutiile economice europene si internationale, putand fi necesare a fi adoptate masuri suplimentare.

Apreciem ca necesara realizarea de consultari periodice intre reprezentantii Guvernului si cei ai PIAROM/ UZINSIDER pentru examinarea masurilor ce pot fi decise de Guvern pentru a contracara situatia dificila cu care se confrunta industria din Romania.

22 martie, ora 14:20  – interviu  Business News,  moderator Constantin Rudnitki “Pozitia PIAROM fata de efectectele economice ale razboiului din Ukraina

24 martie – CURS DE GUVERNARE – pozitia PIAROM fata de efectele economice ale razboiului din Ukraina

 Evaluari premature, dificil de facut efectele economice avand o intarziere normala in a se manifesta (contracte pe termen mediu si lung, stocuri de materii prime/ materiale), evolutie investitii industriale s.a. m.d

Industria prelucratoare: stagnare fata de 2021 cu posibilitatea de a fi afectata in scadere de 10-40% (experienta 2008 anulare comenzi cu 40% in 3 luni) in lipsa unor masuri de sustinere financiara in LINIE cu decizia deja luata de CE).

Industria constructiilor, posibil motor de crestere a PIB( rezultate negative in 2021/2020 lucrari ingineresti -9% , ianuarie 2022/2021 lucrari ingineresti -11%), in conditiile in care Guvernul nu procedeaza la reevaluarea devizelor de executie pentru contractele publice licitate/ contractate cu 2 ani in urma, in conditiile cresterii preturilor materialelor de constructii cu 40-60%, a cresterii pretului combustibililor si a cresterii salariilor

Industria metalurgica: companii romanesti cu actionari rusi supusi sanctiunilor (cu afectare companii beneficiare romanesti si oprire exporturi) probleme de aprovizionare cu minereu de fier si cocs pt Liberty Galati (initial declara o crestere a productei in 2022). Oprirea totala a importurilor din Ukraina, cu afectarea utilizatorilor de produse metalurgice din Romania. Fluctuarea preturilor de la 1000 euro/to la 1700€ / to cu perspective de 2000€/to. Soc in lant pentru beneficiari( posibile anulari de contracte)

Industria ingrasamintelor: inchideri de capacitati, crestere importuri, cu efect direct asupra productiei agricole si a industriei alimentare (experienta negativa a inchiderii in “ conditii normale “ a fabricii de zahar de la Oradea, productia de sfecla de zahar fiind apreciata ca fiind prea costisitoare comparativ cu cea din Germania!)

Industria petroliera si gaze naturale, industria chimica scadere atat din cauze naturale cat si in lipsa unor reglementari clare privind exploaterea offshore.Scadere cu 15-30% in conditiile opririi importului de titei pt Lukoil si KasmunayGaz).

Industria auto afectata direct de oprirea exporturilor in Rusia ( Dacia), deficiente/ lipsa aprovizionare cu materii prime ( nichel, paladiu…)

Efecte pozitive, posibila relocare a unor capacitati de productie din Ukraina in Romania (vezi cazul Leoni/ Bistrita) Imposibil de estimat.

29 martie – Radio Constanta,: Piatom nu are informatii din mediul de afaceri ca exista un interes semnificativ al refugiatilor ucrainieni in a se angaja in firme romanesti. Nu exista sentimentul amenintarii ocuparii de catre refugiati a locurilor de munca disponibile. Relocarea unor firme din Ucraina in Romania se face, in unele cazuri, cu relocarea angajatilor avuti in Ucraina.

APRILIE

5 aprilie – PRESS ONE Pozitia Piarom: guvernul sa identifice si sa verifice competentele ucrainienilor care ar dori sa se angajeze in Romania. Companiile romanesti sunt interesate sa angajeze ucrainieni.

6 aprilie – RFI – pozitia PIAROM fata de masurile de sustinere a mediului de afaceri. Necesar sa fie avute in vedere multe criterii: sanctiuni UE pentru companii, oprirea unor importuri/ exporturi directe / indirecte, lipsa unor produse vitale pentru constructia de masini, anularea de comenzi s.a.m.d.  Somajul tehnic doar o solutie. PIAROM a facut multe propuneri ce nu au fost luate in considerare, fara nicio explicatie.

7 aprilie – PRESS ONE – “Interesul angajatorilor pentru forța de muncă venită din Ucraina e confirmat de Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, PIAROM. În opinia sa, strategia de atragere a lucrătorilor ucraineni ar trebui construită în jurul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, instituții care ar trebui să facă un fel de registru, în funcție de calificările ucrainenilor care vor să se angajeze”.

14 aprilie – BURSA – CONFERINŢA “ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN” / CRISTIAN PÂRVAN, PREŞEDINTELE PIAROM:”Antreprenorii sunt optimişti şi mediul de afaceri caută să-şi continue activitatea” Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), a subliniat: “Antreprenorii noştri sunt pozitivi şi folosesc atât experienţa lor, cat şi toate pârghiile pe care le au la îndemână pentru a-şi duce mai departe afacerile, indiferent de condiţiile interne şi externe, ceea ce ar trebui să dea o notă de optimism ideii că, în ciuda dificultăţilor, mediul de afaceri caută să-şi continue activitatea, motivat de obţinerea profitului, şi să contribuie la rezultatele de la nivel macroeconomic”. https://www.bursa.ro/conferinta-antreprenoriat-fara-gen-cristian-parvan-presedintele-piarom-antreprenorii-sunt-optimisti-si-mediul-de-afaceri-cauta-sa-si-continue-activitatea-68032643

19 aprilie 2022 – Conferinta on line DcNews ora 12.40 –  interventie/ pozitia PIAROM la   de politica de dezvoltare a infrastructurii:

*  accent normal pe constructia de autostrazi

*  distrugerea prin lipsa de intretinere a retelei de cai ferate. Viteze comerciale de cca 48 km/ ora trenuri persoane si 18 km/ ora transport marfuri; 15% din transportul de marfa se face pe CF, minimul fata de 1990; UE are ca tinta ca 35% din volumul de marfa sa fie pe CF

*  1,9 km CF reparati in perioada 2014-2018 (raport Curtea de Conturi 2021); cca 10% finantare reparatii/ intretinere fata de necesar

*  transport fluvial si maritim nesemnificativ; lipsa de interes pentru  portul Constanta

19 aprilie 2022 –  RFI – interviu pe tema blocarii portului Shanghai China –  pe motiv de pandemie.
Perioada determinata de vointa autoritatilor. Se va bloca exportul de materii prime, dar si de produse chinezesti. UE va reusi in timp sa inlocuiasca partial materiile prime importate din China si importante pentru produsele implicand inalte tehnologii.


26 aprilie – RFI – Emisiune ESENTIAL, ora 19:00 – interviu pe teme economice/ starea economiei

27 aprilie – ANTENA 3,  ora 10.00 –  pozitia PIAROM privind masuri exceptionale ce trebuie adoptate de Guvern pentru  a asigura materiale necesare constructiilor si industriei prelucratoare

MAI

17 mai – PROFIT.RO , ORA 14:20 – Pozitia PIAROM fata de propunerea impozitarii progresive: da, dar dupa reducerea semnificativa a evaziunii fiscale (ex.: control automat containere in frontiera) si dupa digitalizarea 100% a relatiei ANAF- companii

24 mai – RFI ROMANIA –  Cristian Pârvan : Statul nu încurajează afaceri cu valoare adăugată care ar aduce salarii mai mari. Comisia Europeană avertizează România că deficitul de forță de muncă se va adânci : acesta va crește cu aproximativ 9 procente până în 2030. La RFI, președintele Patronatului Investiturilor Autohtoni, PIAROM, spune că statul e cel care a încurajat afacerile mici, care necesită puțini angajați plătiți cu salariul minim pe economie, forțând forța de muncă calificată și înalt calificată să migreze. https://www.rfi.ro/politica-145775-cristian-parvan-statul-nu-incurajeaza-afaceri-cu-valoare-adaugata-care-ar-aduce

IUNIE

24 iunie – RFI – Interviu –  Pozitia PIAROM fata de modificarile fiscale in discutia coalitiei de guvernare. Sustine:

–  mentinerea cotei unice; lipsa informatizare ANAF

–   esalonarea reducerii deducerilor fiscale pentru IT, agricultura si constructii

–  reforma administratiei si reducerea cheltuielilor

–  finantarea prin ajutoare de stat a productiei


27 iunie – profit.ro – participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, la  dezbaterea “PROFIT DEBATE”. Dezbaterea a avut ca tema principala  executia bugetara din primele 5 luni ale anului 2022, respectiv masurile fiscale:

–  salutata decizia PNL de mentinere a cotei unice

–   8% impozit dividende, un compromis acceptabil

–  mentinerea unei fiscalitati ridicate pentru forta de munca

–   reducerea acceptabila la reducerea plafoanelor vizand facilitatile fiscale in constructii si agricultura la 10.000 (…)

IULIE

18 iulie – RFI – Interviul dlui Cristian Parvan, presedinte: comentarii remodificari cod fiscal

–  modificari permanente justificate de reducerea evaziunii fiscal (de 10 ani nici un raport, dar justificare pentru modificare CF)

–  fiscalizarea contracte part time vor duce la cresterea pietei “ la negru”

–  nimic nou prividn contralele fiscal / vamale in portul Constanta si celelalte puncte vamale

–  sunt vizate firmele IMM cu capital autohton si nimic pentru companiile mari

–  masuri doar de crestere a fiscalitatii, lipsa program de stimulare a productiei interne si crestere economica bazata pe productie nu pe consum

18 iulie  – RFI ROMANIA – Cristian Pârvan: Supraimpozitarea muncii part-time va amplifica munca la negru https://www.rfi.ro/economie-147427-cristian-parvan-supraimpozitarea-muncii-part-time-va-amplifica-munca-la-negru

18 iulie – EKONOMICA: „Este doar o încercare de a suplimenta veniturile. Motivat de faptul că în spatele part–time-ului s-ar ascunde, vezi Doamne, nu știu ce mare evaziune fiscală. Evaziunea fiscală din Portul Constanța nu e la fel de interesantă. Va fi muncă la negru, bineînțeles”, explică Cristian Pârvan. https://ekronomica.ro/2022/07/18/cristian-parvan-pia-supraimpozitarea-muncii-part-time-va-amplifica-munca-la-negru/

28 iulie – referitor la Ordonanţa de urgenţă nr. 112/2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei  verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 721 din 18 iulie 2022), au fost trasnsmise scrisori autoritatilor (Ministerelor: Investiţiilor şi proiectelor europene, Energiei, Cercetării, inovării şi digitalizării, Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Economiei, Agriculturii, Finantelor, Mediului)

Au fost primite raspunsuri de la ministerele:  MIPE, Finante, Agriculturii (fisiere atasate Raspuns M.finantelor, MF Europene, Agriculturii

AUGUST

9 august – BURSA – Cristian Pîrvan, preşedintele PIAROM: “Recesiunea din Germania contribuie la agravarea fenomenelor economice din toată Europa https://www.bursa.ro/analiza-deutsche-welle-germania-se-indreapta-catre-o-inevitabila-recesiune-88492744

10 august –  ZF: “E mai uşor doar să vinzi pe o piaţă, nu să te chinui să investeşti să ai şi producţie. În ultimii 20-30 de ani, am văzut multinaţionale care au cumpărat şi apoi au închis fabrici. E clar că pentru aceste grupuri străine industria românească nu e de inte-res, ele au vrut doar să creeze aici o piaţă de desfacere“, spune Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM. https://www.zf.ro/companii/romania-piata-desfacere-10-mld-euro-investitii-straine-comert-21073396

20 august – trasmiterea  unui material, intocmit de unul din membrii Patronatului Investitorilor Autohtoni, dl. Catalin Dragostin. Adresa a fost transmisa reprezentantilor ministerelor: Economiei, Energiei si Mediului

29 august – PIAROM a revenit cu adrese catre autoritati privind solicitarea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă nr. 112/2022

SEPTEMBRIE

13 septembrie – partiparea dlui Cristian Parvan, presedinte, la dezbaterile Comisiei de buget  finante din cadrul Senatului, avand pe ordinea de zi OUG 112/2022. In cadrul dezbaterilor a sustinut reincluderea biomasei ca sursa de energie regenerabila

Solicitarea de modificare a OUG 112/2022 atasata a fost initiata de PIAROM.

PIAROM a amendat si sustinut modificarea OUG 143 referitoare la energie si gaz transformand biomasa din deseu in combustibil. (fisier atasat C buget finante -13.09.2022)

13 septembrie  – participarea dlui Iuliean Hornet, vicepresedinte, la dezbaterile Comisiei pentru Energie, din cadrul Senatului. Dezbaterile au avut ca scop principal modificarea OUG 112/2022 in sensul sustinut reincluderea biomasei ca sursa de energie regenerabila

14 septembrie – PROFIT.RO – interviu acordat de dl Cristian Parvan  pe tema politicii UE si a Romaniei in domeniul industrial. Dl. Parvan a sustinut:

•         necesitatea unei politici de reindustrializare a Romaniei  (acordarea de ajutor de stat pentru firmele noi, innovative (ex.: componente automobil electric, indeosebi producerea de baterii, motoare s.a.m.d.)

•         folosirea biomasei pentru rezolvarea problemelor energetice locale ( sprijin pentru micro industrie alimentara)

15 septembrie – ZF: Producţia industrială scade, dar PIB-ul creşte. Cum se explică. Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM: Industria face o bună parte din PIB. Dar, în situaţia complicată de astăzi, industria a fost exclusă de la subvenţiile de stat. Este uşor să spunem: consumăm mai putin, stingem lumina ca să economisim. Dar cum?  https://www.zf.ro/eveniment/productia-industriala-scade-pib-ul-creste-explica-cristian-parvan-21162961

19 septembrie – participarea dlui Iuliean Hornet, vicepresedinte, la o intrevedere cu dl Sorin Moisa, Secretar General in Ministerul Agriculturii. Tema principala a intrevederii a constituit-o biomasa, reintroducerea biomasei ca sursa de energie regenerabila

OCTOMBRIE

11 octombrie – PROFIT.RO – interviu acordat de dl Cristian Parvan  pe tema fortei de munca. Pozitia PIAROM:

• Lipsa strategiei industriale duce la incertitudini si un numar  redus de locuri de munca in industrie, unde pot fi platite salarii mai attractive;

• Lipsa dorintei de a se califica a tinerilor ca si plecarea in tari dezvoltate, care produc produse cu VAB ridicat si care pot plati salarii mult mai atractive;

• Respingerea, de catre decidentii politici, a unor masuri propuse de PIAROM: cumul pensie salariu/ fara a fi impozitat, pentru angajatii solicitati de companii;  nefiscalizarea orelor suplimentare lucrate sambata si duminica s.a.m.d

12 octombrie – ZF – interviu acordat de dl. Cristian  Parvan, presedinte. Sustine  pozitia PIAROM fata de scaderea productiei industrial, conform  comunicat INS.

Cauzele fiind:

• Lipsa unei strategii de reindustrializare , strategii exista in tarile dezvoltate

• Lipsa unor masuri ferme si substantiale fata de consecintele crizei energetice (ex.: Germania)

• Scaderea productiei interne duce la cresterea importurilor (deficit comercial cu aprox 8 mld euro 8 luni2022/2021)

12 octombrie –  Europa Libera, interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte. A prezentat pozitia PIAROM fata de comunicatul  INS privind inflatia de 15,9% :

• Firmele preocupate sa mareasca salariile pentru a-si mentine personalul;

• Solutii de reducere a consumurilor energetice pentru mentinerea competitivitatii;

• Solutii propuse de Piarom si neaplicate de autoritati;

• Schema de ajutor de stat (chiar imprumuturi cu perioade de rambursare tip PNRR) pentru inlocuirea echipamentelor consumatore de gaze naturale sau energie electrica cu echipamente moderne mai performante)

• Sustinerea unor industrii vitale: ingrasaminte (importuri cu +30% mai scumpe), siderurgie, constructii de masini si utilaje, industria alimentara

13 octombrie –  EURONEWS – ora 22:30,  platforma Zoom –  participarea dlui Cristian Parvan, presedinte. Acesta a sustinut:

• Optimismul obligatoriu al mediului de afaceri;

• Necesitatea unei politici de reindustrializare;

• Intarirea controlului si asumarea raspunderii primarilor, prefectilor, sefilor de consilii judetene pentru neutilizarea / nerealizarea proiectelor asumate;

• Necesitatea acceptarii cresterii de preturi ale materialelor de constructii, realiste.

19 octombrieRFI: interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, prezentand pozitia PIAROM  fata de modificare Codului Muncii. Angajatorul nu are avantaje asupra angajatului, conform celor sustinute de sindicate. Sunt multe prevederi ce avantajeaza angajatul (lipsa serviciu fara motive, concedii medicale repetate etc). Piata muncii este tensionata si angajatorii iau multiple masuri pentru a-si pastra angajatii.

Cristian Pârvan: Ideea că angajatorul are puteri excesive asupra angajaților nu cred că este corect exprimată. Există întotdeauna excese, fie de o parte, fie de alta. De exemplu, noi nu am găsit nici până astăzi un remediu în cazul în care un angajat obține concediu medical trei zile, vine trei zile la serviciu, apoi iar cinci zile, iar două zile concediu medical și așa mai departe, pentru cum întrerupi acest șir. La asta se adaugă faptul că primele 15 zile de concediu medical sunt plătite de angajator. Și nu se știe când își vede banii de la stat (…).

21 octombrie – PROFIT.TV – interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, referitor la  problemele mediului de afaceri. Reitereaza cerinta PIAROM de a fi asumata, de Guvern/ Parlament, o politica industriala, care sa permita o mai mare implicare a mediului de afaceri in a produce mai mult folosind resursele locale: resurse minerale ( cobalt, nichel, grafit etc) si nu doar simpla activitate de minerit; producerea energiei (caldura/ energie electrica, local, folosim resurse de biomasa (sabotaj organizat de Ministere precum: Mediu, Energie, Lucrari publice, Economie, Agricultura, Parlament); Legea offset si revitalizarea industriei, parte a cheltuirii a 2,5% PIB pt inarmare; Lipsa de coordonare si asumare a raspunderii utilizarii fondurilor UE, la nivel de ministere, consilii judetene, primarii.

27 octombrie,  ora 13.30 –   participarea dlui Cristian Parvan, presedinte,  la dezbaterea privind revendicarile sindicale. In cadrul dezbaterii, dl. Presedinte a prezentat pozitia PIAROM:

•             Lipsa de politica economica si sustinerea industriei prelucratoare, in conditiile crizei energetice va genera somaj;

•             Oamenii de afaceri sunt constienti de necesitatea cresterii salariilor angajatilor, pentru  a-i pastra;

•             Criza energetica ameninta in primul rand productia; scaderea constanta a productiei duce la cresterea majora a deficitului comercial;

28 octombrie – EUROPA FM – interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, inregistrat cu redactorul Bucuresteanu. Dl. Parvan prezinta pozitia PIAROM fata de comunicatul INS privind pozitia mediului de afaceri in urmatoarele 3 luni.

•         Cresterea preturilor afecteaza populatia dar industria prelucratoare nu poate absorbi in costuri impactul crizei energetic;

•         Cresterea costurilor cu materiile prime, transport s.a.m.d.;

•         Lipsa de sustinere a industriei importante a Romaniei va conduce la reducere activitati , locuri de munca s.a.m.d.;

•         Competitivitatea produselor romanesti scade si favorizeaza importurile;

•         Constructiile, in scadere la 8 luni cu 7% fata de 8 luni 2021 dovedeste imposibilitatea continuarii lucrarilorb la preturile contractate  in urma cu  3-5 ani

NOIEMBRIE

1 noiembrie – RFI, ora 18:00 interviu acordat de dl. Presedinte, Cristian Parvan, unde  a prezentat pozitia PIAROM fata de situatia economiei, respectiv:

·         Necesitatea sustinerii industriei prelucratoare, afectata grav indeosebi de criza energetica, dar si de starea economica europeana

·         Lipsa de vointa/ intelegere a solutiilor privind biomasa ca sursa energetica de caldura/ energie

·         Lipsa de interes pentru statul roman in a achizitiona Enel

2 noiembrie – TVR Info emisiunea 16.30 – participarea la dezbatere a dlui Cristian Parvamn, presedinte. Sustine pozitia PIAROM fata de cresterea preturilor industriale cu peste 40% (INS)

  • Necesitatea sustinerii industriei prelucratoare: un exemplu, nu se sutine productia de ingrasaminte, dar se importa cu preturi mai mari cu 30% (cresterea deficitului de balanta comerciala pe 8 luni cu peste 7 mld euro in plus fata de 2021). Statul nu ajuta la cumpararea Fabricii de zahar Ludus (penultima fabrica de zahar), insa se ignora necesitatea cresterii importurilor de zahar;
  • Lipsa unei politici de reindustrializare a Romaniei;

16 noiembrie – EURONEWS –  Creșterea salariului minim ar putea cauza probleme. Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: Mai multe firme vor înceta să mai lucreze (…)

„Patronii urmăresc politica Guvernului în acest domeniu. Evident, fiecare om de afaceri care își știe structura cheltuielilor a anticipat necesitatea de a mari salariile pentru a-și păstra oamenii”, spune Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan.”  

24 noiembrie –BURSA – Cristian Pârvan: “Industria românească este o industrie low-tech. “Preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cistian Pârvan, consideră că nu se va ajunge la o coeziune economică la nivel european pentru salvarea companiilor industriale.

“Nevoie este de coeziune, dar nu se va ajunge la aceasta, deoarece fiecare ţară îşi apără interesele, fie că vorbim de Ungaria, de Germania, de Franţa sau de Italia. Vorbim despre solidaritate europeană, dar de fapt facem ce ştie fiecare. Văzând că la nivel european nu există o decizie comună – aşa cum nu a existat nici cu privire la plafonarea preţului la gaze -, că există discuţii fără rezultat, fiecare ţară va face ce ştie. Din datele adunate se pare că fiecare se salvează pe cont propriu”, ne-a spus Cristian Pârvan.

24 noiembrie 2022 – PROFIT.TV ora 14:30 – interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, privind pozitia PIAROM fata de cresterea salariului minim
Emisiune moderata de Constantin Rudnitchi.

25 noiembrie – TVR 1 ora 20.00 interviu acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, privind pozitia PIAROM fata de cresterea salariului minim

DECEMBRIE

1 decembrie “Mesajul mediului de afaceri cu ocazia Zilei Naţionale a României trebuie să fie unul de mândrie”