Activitate PIAROM 2019

IANUARIE

7 ianuarie – RFI: “Demiterea preşedintelui ANAF nu schimbă nimic, declară la RFI preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El comentează afirmaţiile făcute duminică la Antena 3 de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. 

7 ianuarie – RFI: “Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, despre ANAF „ANAF-ul rămâne aceeaşi instituţie folosită, după cum apreciem noi, în scopuri politice, controale dirijate şi prea puţină activitate profesionistă în a mobiliza la bugetul statului sume care sunt foarte importante”.

14 ianuarie – BURSA: “Statul nu a adoptat nicio măsură, în 2018, care să vină în favoa­rea mediului de afaceri, susţine Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), potrivit căruia creşterea economică de 4,4% înregistrată anul trecut se datorează exclusiv investitorilor privaţi. Cristian Pârvan ne-a spus declarat, într-un interviu, că o măsură contra investitorilor a fost cea prin care au crescut salariile în administraţie într-un mod foarte agresiv, acest lucru conducând la crearea unui flux de angajaţi către stat, în detrimentul mediului privat.” 

FEBRUARIE

6 februarie – BURSA: “Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) ne-a declarat: “Textul este destul de imprecis şi aplicarea lui în această formă poate conduce la mari abuzuri. De exemplu, dacă o cifră de afaceri este alcătuită din patru domenii şi se greşeşte pe unul dintre ele, societatea va fi sancţionată cu procent din întreaga cifră de afaceri? De asemenea, dacă sunt constatate neregului la un punct de lucru din cadrul unei companii cu zeci de astfel de unităţi, va fi amendat tot grupul? Ce înseamnă tehnici comerciale incorecte? Şi unde este legea prevenţiei?” 

8 februarie – BURSA: “Cristian Pârvan, PIAROM: “Majorarea salariilor în sectorul bugetar este o măsură populistă şi nejustificată”

Creşterea “galopantă” a salariului minim pe economie este una dintre măsurile statului ce vin în defavoarea mediului de afaceri, consideră Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa a spus, recent, că majorarea salariilor în sectorul bugetar este o măsură populistă, nejustificată, care dă încă o lovitură mediului de afaceri: “Măririle nu le comentăm – necesare, nenecesare -, pentru că nu poate să spună nimeni că o mărire de salariu nu este benefică pentru oameni, dar sunt făcute în mod populist, fără nicio fundamentare, fără criterii, fără niciun fel de obligaţii în sectorul bugetar, iar mediul de afaceri constată şi fiecare cetăţean tot trebuie să se învoiască să se ducă să scoată nu ştiu ce certificat, să ia nu ştiu ce adeverinţă, să se ducă la tribunal şi aşa mai departe. Deci instituţiile publice nu funcţionează cu nimic mai bine odată cu creşterea salariilor”. În opinia domnului Pârvan, ţara noastră nu face investiţii publice pentru că toţi banii se “duc” pe salarii. Preşedintele PIAROM susţine că o asemenea decizie va afecta mediul de afaceri, după ce acesta a avut de suferit în urma măsurilor adoptate anul trecut de Guvern prin care salariile au crescut în sectorul public cu 24%, iar în mediul privat cu numai 11%, generând un flux de plecări din mediul privat către stat.”

11 februarie – BURSA: “Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România, a declarat pentru Ziarul BURSA: “Este evident că suntem în stare de pericol ridicat în sectorul bugetar, atât timp cât cheltuielile salariale ale acestuia reprezintă 10% din bugetul pe anul în curs. În anul 2009, în momentul în care s-a pus problema diminuării veniturilor salariale, cheltuielile de personal în sectorul bugetar reprezentau 9,5% din PIB. Practic, am ajuns în aceeaşi situaţie de pericol. Această problemă a fost sesizată şi de cei din administraţia publică locală, care şi-au dat seama că nu pot să suporte toate aceste cheltuieli”.

14 februarie – ORANGE.RO: “Cristian Parvan, PIAROM: Ramanem la senzatia ca ANAF-ul este in continuare o arma politica. Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, ii cere ANAF-ului sa grabeasca informatizarea pentru a transparentiza relatiile fiscale”. 

19 februarie – COMUNICAT PIAROM: “În luna iulie 2018, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a lansat cel de-al treilea studiu privind structura forței de muncă din România, aferent anului 2017, analiza fiind disponibilă integral online (https://www.piarom.ro/studiu-privind-dinamica-pietei-muncii-la-nivelul-principalelor-industrii-angajatoare-din-romania-in-perioada-2016-2017/). În prezent, PIAROM se află în curs de elaborare a studiului aferent anului 2018, prin care își propune să aducă în atenția companiilor cu capital autohton, a opiniei publice, dar și a autorităților, o serie de indicatori mai puțin cunoscuți privind salarizarea, dinamica și structura forței de muncă din România, despre care apreciem că sunt necesar a fi luați în considerare în proiectarea și implementarea oricărei politici publice cu impact asupra mediului de afaceri și dezvoltării regionale. Până la momentul lansării acestui studiu, PIAROM dorește să aducă la cunoștința publicului larg o serie de statistici preliminare privind dinamica forței de muncă din România în perioada Octombrie 2017- Octombrie 2018, rezultate în urma prelucrării datelor extrase din Registrul de Evidență a Salariaților, corelate cu statisticile Eurostat, cu informațiile publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, precum și cu structura nomenclatoarelor COR și CAEN. (…)”

21 februarie – ECONOMICA.NET: “Pârvan (PIAROM): Insolvenţa este un instrument care poate să te omoare. În România există 200.000 de firme cu capital social negative” 

21 februarie – participarea dlui Cristian Parvan, in calitate de speaker, la a-VI-a editie a Conferintei Codul Insolventei. Patronatul investitorilor Autohtoni a fost partener al evenimentului organizat de Grupul de Presa BURSA,  Camera de Comert si Industrie a Romaniei 

BURSA: “PÂRVAN, PIAROM: Trebuie să analizăm mai atent cauzele care duc la insolvenţă” 

21 februarie – TVR1 – interventie telefonica a dlui Cristian Parvan, presedinte, avand ca tema comentarea  cifrelor din comunicatul PIAROM (19.02.20109) referitor la datele din REVISAL

21 februarie “FISCALITATEA.RO: “PIAROM: mediul de afaceri are o mare problema de 30 de ani! 200.000 de firme au capital social negativ. Antreprenorii din Romania isi doresc ca toate procedurile legale care exista in tara sa fie cat mai clare si mai simple, pentru ca mediul de afaceri de aici are o mare problema de 30 de ani, dovada fiind chiar cele 200.000 de firme cu capital social negativ, amintite, joi, de presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Parvan, intr-o conferinta de specialitate”. 

25 februarie – PRESA SM: Antreprenorii români se confruntă cu concurența neloială pe care le-o face Statul, prin nivelul salariilor din administrația publică”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Cristian Pârvan, președinte al Patronatului Investitorilor Autohtoni -PIAROM.” 

26 februarie – ELITE BUSINESS WOMEN: “Dl Cristian Parvan – Presedinte PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni din România) ne insoteste in demersul nostru de identificare a parghiilor de crestere a afacerilor romanesti, aducand in atentie oportunitatile ce pot fi valorificate cu investitii / capital relativ reduse. Interventia sa vine in continuarea diagnozei realizate pentru anul 2018, pe care va invitam sa o parcurgeti AICI.

Dl. Cristian Parvan, presedinte, a participat in calitate de speaker, la intalnirea de afaceri cu tema “Dezvoltarea Accelerată a Afacerilor”, eveniment organizat de Elite Business Women

26 februarie – RFI: “Azi, la Esențial, discutăm despre stadiul Ordonanței 114, despre buget și despre cel mai recent studiu privind piața forței de muncă realizat de PIAROM. Invitat: Cristian Pârvan, președinte PIAROM, secretar general al AOAR.”

MARTIE

 22 MARTIE

Lansare studiu Capitalul Privat Romanesc – editia a IV-a

ZIARUL FINANCIAR: „Acolo unde exista capital strain infloreste si capitalul romanesc. Noi sustinem ca trebuie o mult mai mare integrare a capitalului strain cu capitalul romanesc si a lanturilor de valoare. Nu este vorba despre nicio diferentiere, pur si simplu incercam sa aparam in continuare interesele capitalului privat romanesc, in primul rand, in fata institutiilor autohtone. Pare paradoxal, dar principalul adversar al mediului de afaceri romanesc este reprezentat de institutiile autohtone“, a spus Cristian Parvan, presedintele PIAROM, in cadrul conferintei de lansare a studiului Capital privat romanesc.

ZIARUL FINANCIAR – SUPLIMENTE – Studiul descrie evolutia ponderii capitalului privat romanesc in economie din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al numarului de companii, al capitalului propriu, al activelor si analizeaza diferenta intre profitabilitatea, indatorarea si productivitatea companiilor cu capital romanesc fata de cele straine si evolutia acestor indicatori.

CURS DE GUVERNARE – Studiu PIAROM: Companiile straine au profitabilitate la jumatate fata de companiile cu capital autohton. La productivitate raportul este invers

ZIARUL FINANCIAR: Lucrarea „Capitalul privat romanesc 2016 – editia a IV-a” isi propune sa descrie situatia companiilor cu capital privat romanesc atat in 2017, cat si pentru toata perioada 2014-2017.

HOTNEWS: Ponderea firmelor private cu capital romanesc a coborat in ultimii 4 ani de la 47% la 45%. Companiile straine si-au urcat ponderea la 51%, iar firmele de stat raman la 4% din economie

ECONOMISTUL: Privire asupra capitalului privat romanesc „Patronatul Investitorilor Autohtoni (Piarom) si Ziarul financiar au prezentat editia a IV-a a studiului privind capitalul privat romanesc. Lucrarea vizeaza anul 2017 si perioada 2014-2017. In ultimii patru ani ponderea in economie a companiilor cu capital privat romanesc a scazut de la 47% la 45%, in timp ce ponderea companiilor straine a crescut de la 49% la 51%. Marirea decalajului este explicata prin „cresterea mai rapida a cifrei de afaceri a companiilor cu capital strain”. Cumulat, companiile cu capital privat romanesc impreuna cu cele cu capital strain au avut o pondere de 96% din economia romaneasca, iar cele de stat au reprezentat 4%. Cifra de afaceri totala a companiilor din Romania in 2017 a fost de 1.359 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul precedent. Astfel, studiul considera 2017 ca fiind „cel mai bun an istoric pentru Romania, pentru companiile inregistrate local”.

Rfi: Firmele cu capital privat romanesc au inregistrat o profitabilitate de 6,7% in 2017, calculata ca raport intre rezultatul net si cifra de afaceri, fata de o profitabilitate de 3,7% a firmelor straine in 2017, arata editia a IV-a a studiului Capitalul privat romanesc, realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania.

JUNALUL: Desi afacerile antreprenorilor romani devin din ce in ce mai profitabile, ponderea lor in economie scade cate putin de la an la an, in favoarea firmelor straine. Cu toate astea, problema cu  care se confrunta societatile autohtone nu este concurenta multinationalelor, ci felul in care autoritatile trateaza mediul de afaceri. Mai mult, in judetele unde a inflorit capitalul strain, acolo s-au dezvoltat si bussinesurile locale, arata studiul „Capitalul privat romanesc”, editia IV, realizat pentru perioada 2014-2017, de Ziarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

NATIONAL: Evolutia ponderii capitalului privat romanesc in economie, in studiul ”Capitalul Privat Romanesc”, lansat astazi! Evolutia este analizata din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al numarului de companii, al capitalului propriu si al activelor. De asemenea, ia in calcul diferenta dintre profibilitatea, indatorarea si productivitatea companiilor cu capital romanesc, fata de cele straine, precum evolutia acestor indicatori. Analiza scoate in evidenta modul discriminator in care sunt tratate de autoritati firmele cu capital romanesc, comparativ cu cele cu capital strain.

ZIARE.COM – PIAROM: Capitalul privat romanesc vrea sa lucreze cu capitalul strain, nu impotriva lui

ULTIMELE STIRI: Studiu ZF: Firmele cu capital privat romanesc sunt de doua ori mai profitabile decat cele straine. Dar capitalul romanesc pierde teren. A patra editie a studiului „Capitalul privat romanesc“, facut de ZF cu PIAROM descrie evolutia capitalului autohton 

BURSA: In acest context, Cristian Parvan, presedintele PIAROM a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa: “Incercam sa aparam, in continuare, interesele capitalului romanesc, in primul rand, in fata institutiilor autohtone. Pare paradoxal, dar principalul adeversar al mediului de afaceri romanesc este reprezentat de institutiile de stat. PIAROM sustine ca acolo unde exista capital strain, infloreste si capitalul romanesc, asadar trebuie sa existe o integrare mai buna a capitalului strain cu cel romanesc. Nu este nicio lupta a capitalului romanesc cu cel strain, cine gandeste asa, greseste”. 

WORLDNEWSLIVE: Studiu ZF – Firmele cu capital privat romanesc sunt de doua ori mai profitabile decat cele straine. Dar capitalul romanesc pierde teren. A patra editie a studiului „Capitalul privat romanesc“, facut de ZF cu PIAROM descrie evolutia capitalului autohton intre 2014-2017

25 martieBURSA: “CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM:”Statul, principalul adversar al mediului de afaceri

29 martie – ZF Live: Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM: Trebuie încurajate investiţiile companiilor româneşti, pentru că ele rămân aici pe termen lung

APRILIE

10 aprilie – participarea dlui Cristian Parvan, presedinte la seminarul de informare al proiectului ,, Implica-te in politici publice pentru afaceri!’’ , oraganizat de ADAF, in cadrul Proiectului cofinantat de FSE prin POCA 2014-2020

MAI

16 mai – BURSA:  Cristian Pârvan, PIAROM: “Majorarea salariilor în sectorul bugetar este o măsură populistă, nejustificată, care dă încă o lovitură mediului de afaceri”

28 mai – BURSA: CONFERINTA BURSA-STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMANIEI / CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM:”Trebuie să participăm, prin mijloace inovative, la progresul blocului economic european”

29 mai – ZF: Noi am înţeles ceea ce spune INS în sondajul de conjunctură privind aşteptările referitoare la evoluţia economiei“, comen­tează Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autoh­toni). Sondajul la care face referire, publicat marţi, nu are nimic de-a face cu alegerile, pentru că a fost realizat cu mult înainte. El arată un optimism rar. Pe activitatea economică totul e pe plus. La toate capitolele.

29 mai – ZF: Noi am înţeles ceea ce spune INS în sondajul de conjunctură privind aşteptările referitoare la evoluţia economiei“, comen­tează Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autoh­toni). Sondajul la care face referire, publicat marţi, nu are nimic de-a face cu alegerile, pentru că a fost realizat cu mult înainte. El arată un optimism rar. Pe activitatea economică totul e pe plus. La toate capitolele.

IUNIE

4 iunie BURSA: “Pârvan: “Piaţa de IT este, încă, dezechilibrată din punctul de vedere al repartiţiei specialiştilor în teritoriul ţării”          

19 iunie – participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, in calitate de speaker, la forumul Managementul integrat al frontierelor în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, eveniment organizat de Intact Media Group si moderata de Alessandra Stoicescu.

Extras din Newsletter post eveniment: “CristianPÂRVAN, președintele PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni – este convins că, în problema Schengen,cifrele ar putea să impulsioneze decizia politică la nivel european. “Avem două cerințe către Ministerul de Finanțe și ANAF. Legat de Schengen, de 8 ani camioanele  stau la graniță. În acești 8ani, câte camioane au stat la vamă, cât au stat, câta pierdut România? Să punem cifrele pe masă pentru a cere și pe baza cifrelor să terminăm odată și cu povestea Schengen, care e în defavoarea mediului de afaceri.

A doua chestiune, o cerere a mediului de afaceri, avem nevoie de datele de la vamă. Se pare că sunt extrem de secrete. Vrem să știm ce import România, pe cod de produse. Ca să putem să creionăm în funcție de aceste date și politici publice. Acestea sunt cele 2 cerințe care cred că pot să ajute. Noi nu știm de unde să luăm aceste date, iar politicile  publice pe care le propunem trebuie să aibă la bază lucruri concrete”, a solicitat președintele PIAROM.

Cristian Pârvan a reproșat autorităților lipsa de transparență în comunicarea de date clare din statisticile vămilor. În esență, dialogul și cooperarea permanent între statul roman și mediul privat este, defapt, nevoia principal a sectorului de business, afectat și el de infracțiunile de la granițele țării.”

20 iunie – BURSA: „Referitor la reformarea sistemului vamal, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România(PIAROM) a afirmat că nu este optimist că aceasta va avea loc în perioada următoare, deoarece problemele sunt aceleaşi, fiind cunoscute de mai mulţi ani de membrii Guvernului.

Cristian Pârvan a menţionat: “Noi, PIAROM, am făcut propuneri şi am prezentat soluţii concrete, de peste trei ani, dar nu s-a luat nicio decizie de autorităţile competente, care acum vorbesc despre aceleaşi lucruri. Acest fapt îi descurajează pe cetăţeni şi contribuie la lipsa lor de reacţie în faţa contrabandei şi evaziunii fiscale. Dacă nu vrem să folosim un sistem integrat bazat pe scannere, produs în ţara noastră, eu propun să aducem vameşi din Olanda şi Germania. Sistemul respectiv este pe masa Ministerului Finanţelor de trei ani, dar nu s-a întâmplat nimic din informaţiile pe care le deţinem”.

27 iunie  – participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, in calitate de speaker,  la Conferinta „Cei mai mari jucători din economie. Ce mai poate să ofere România investitorilor. Care sunt noile oportunități de creștere”

ZIARUL FINANCIAR: „Avem nevoie de încredere în România, în inovatorii români şi în produsele create de ei. Unul dintre factorii cheie pentru ca antre­pre­norii români să se simtă mai valorizaţi este încrederea în ei şi folosirea produselor fabricate de ei“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele Pa­tro­natul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).