54 de milioane de europeni sufera de saracie energetica

decupat_multe_becuri_din_care_unul_aprins_191853968Se estimeaza ca aproximativ 54 de milioane de europeni (peste 10% din populatia totala) sufera de asa-numita saracie energetica, potrivit unei analize a Comisiei Europene, care da vina pe preturile in crestere ale energiei, pe veniturile mici ale unei parti din populatie si pe locuintele ineficiente energetic, ceea ce-i forteaza pe multi sa aleaga intre a manca sau a se incalzi.

Sunteti considerati a fi in saracie energetica daca nu va puteti permite sa va incalziti casa la un cost accesibil. Aproape 11% din populatia UE se confrunta cu aceasta realitate, potrivit Comisiei.

In ciuda acestui fapt, mai putin de o treime din statele membre recunosc in mod oficial saracia energetica, si doar putine definesc acest termen in legislatiile lor nationale.

Saracia energetica nu este acelasi lucru cu a fi sarac, ci o combinatie intre locuinte de calitate scazuta si preturile ridicate la energie, care cauzeaza dificultati financiare si, in cele din urma, compromite sanatatea si bunastarea oamenilor.

Exista trei solutii de baza pentru eliminarea saraciei energetice:  cresterea venitului gospodariilor, reducerea preturilor la energie sau reducerea consumului prin masuri de eficienta energetica.

Responsabilitatea pentru eradicarea saraciei energetice revine guvernelor nationale, dar strategia Uniuniii pentru Energie a Comisiei Europene poate fi valorificata pentru a ajuta la atenuarea problemei.

Potrivit unui raport, renovarea cladirilor ineficiente din Europa a fost identificata ca fiind o modalitate de a indeplini obiectivele Uniunii Energie de combatere a schimbarilor climatice si crestere a securitatii energetice.

Aproximativ 40% din energia utilizata in UE este consumata in cladiri, din care 80% este utilizata pentru incalzire si racire.

In timp ce astfel de sisteme de eficientizare energetica a locuintelor sunt de competenta statelor membre, Comisia Europeana poate sa stimuleze o practica mai buna in acest sector, prin legislatia in domeniul Uniunii Energiei, unele noutati legislative fiind asteptate inca din acest an.

Proiectele de legi preconizate includ revizuiri ale Directivei privind eficienta energetica si performanta energetica a cladirilor.

Cifrele Eurostat pentru 2014, cel mai recent an cu date complete, a aratat ca aproape jumatate dintre bulgari sufera de saracie energetica. 40% dintre cei 6,9 milioane de bulgari, adica aproximativ 2,8 milioane de oameni, nu isi pot permite sa-si incalzeasca casele.

Cifrele, obtinute prin EurActiv.com, a relevat faptul ca doar peste o treime din greci (32,9%) – mai mult de 3,5 milioane de oameni – au fost in aceeasi situatie in 2014.

28% din populatia portugheza, 27,5% dintre ciprioti, 26,5% dintre lituanieni si 22,1% dintre maltezi sunt in saracie energetica, potrivit Eurostat. Italia inregistreaza 18%. Urmeaza Letonia (16,8%), Romania (12,3%), Ungaria (11,6%) si Spania 11%.

 

Sursa si articolul complet AICI

20.04.2016