Vulnerabilitățile României față de amenințarea unui „război comercial”: Lipsa de competitivitate și dezechilibrele macroeconomice

Dezechilibrele interne, macroeconomice şi structurale, ale economiei româneşti amplifică vulnerabilitatea României faţă de un eventual „război comercial”, potrivit economiştilor consultaţi de cursdeguvernare.ro.

(…)

Spiritele fierb, „punctual”, în privinţa importurilor americane de oţel şi aluminiu, chiar dacă Romania este doar „afectată indirect, companiile producatoare de produse din oțel și aluminiu fiind deținute practic 100% de companii multinaționale. Posibil ca prin „închiderea/ limitarea pieței SUA” să asistam la o creștere a importurilor de produse din oțel și aluminiu, urmare, poate, a unor prețuri mai reduse. Romania este importatoare netă de produse siderurgice”, amintește Cristian Pârvan (FOTO).

„Este posibil ca să fie afectată producția companiei Tenaris (de ţevi petroliere la Zalău). Restul siderurgiei din Romania, deținută de alte companii multinaționale (ArcelorMital) realizează produse siderurgice comune. Sunt posibile ajustări ale volumului de producție,în funcție de evoluțiile de pe celelalte piețe”, se așteaptă președintele PIAROM.

Măsurile de retorsiune evocate de oficialii europeni sunt „nesigure dacă reamintim incapacitatea UE de a introduce vize pentru turiștii americani”, crede președintele PIAROM.

UE a devenit net importatoare de produse siderurgice și din aluminiu și „va fi de văzut care grup de lobby va fi mai influent la nivel UE: cel al producătorilor de oțel și aluminiu sau a cel utilizatorilor de oțel și aluminiu, înglobate în produse sofisticate cu valoare adaugată mare”, adaugă Cristian Pârvan.

Citeste articolul complet pe cursdeguvernare.ro

14.03.2018