30 milioane de euro pentru romanii din diaspora care vor sa deschida o afacere in tara

euroMinisterul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a lansat in consultare publica Ghidul Programului “Diaspora Start-Up”.

Finantarea, in valoare de 30 milioane euro, este realizata prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 si are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului in randul cetatenilor romani din diaspora si a celor recent reintorsi in tara, potrivit unui comunicat al MFE.

Schema de antreprenoriat vizeaza crearea unei oportunitati de reintoarcere in Romania pentru cei care doresc sa valorifice abilitatile (antreprenoriale si/sau profesionale) dobandite in strainatate prin deschiderea unei afaceri in tara.

Programul include doua categorii de solicitanti, aferente celor 2 etape de accesare:

.       Etapa 1: administratori de schema de antreprenoriat, care pot fi autoritatile publice locale, camerele de comert, furnizorii de servicii de formare profesionala continua (FPC), organizatii sindicale si patronale, asociatii profesionale si ONG-uri;

.       Etapa 2: cetateni romani (cu varsta minima de 18 ani) care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate pe durata a cel putin 1 an in ultimii 3 ani si doresc sa deschida o companie in Romania, prin accesarea ajutorului de minimis. Acestia mai trebuie sa faca dovada unei experiente antreprenoriale in strainatate sau a specializarii, prin cursuri sau experienta profesionala, in domeniul vizat. Cetatenii romani din diaspora pot primi prin intermediul administratorilor de schema un grant de maxim 40.000 de euro, in două transe, plus 10.000 de euro prima de relocare in tara.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului “Diaspora Start-Up” sunt asteptate pana la data de 23 septembrie 2016 la adresa: [email protected].

Detalii despre program pot fi consultate in fisierele atasate si pe site-ul MFE la adresa: http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati/2035-30-milioane-de-euro-pentru-romanii-din-diaspora-care-vor-sa-deschida-o-afacere-in-tara

12.09.2016