Dispar conventiile civile

achizitii-publiceConventiile civile au disparut din Codul Muncii si, in aceste conditii, cei care le folosesc  au doua variante: se inregistreaza ca PFA sau declara ca au venituri din alte surse, pentru care impozitarea este mai scazuta.  In a doua varianta, veniturile trebuie sa fie ocazionale, dar legislatia omite sa lamureasca acest aspect.

Conventiile civile existau in Codul Civil dar, din 2016, Codul fiscal elimina regulile speciale de impozitare a veniturilor obtinute din conventii civile. De altfel, sintagma „conventie civila” nu se mai regaseste nici in Codul fiscal, nici in normele de aplicare a acestuia. Prin urmare, unde se mai pot incadra aceste contracte?

„Retinerea la sursa a impozitului pentru conventiile civile dispare din Codul Fiscal, prin urmare, raman doua optiuni: fie vor fi impozitate ca activitati independente, fie ca venituri din alte surse.  Din normele de aplicare a Codului fiscal lipseste o explicitare a situatiilor in care o persoana se considera ca presteaza activitati cu caracter de continuitate pentru care este necesar sa se autorizeze ori nu. Aceasta formulare ridica probleme. Nu exista o delimitare, de exemplu, daca pot fi folosite o data sau de mai multe ori intr-un an, fara ca pentru aceste activitati sa fie nevoie de autorizare”, spune Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

Prin urmare, veniturile din acest tip de contracte se pot incadra, conform Codului fiscal, la veniturile din alte surse care sunt cele “din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activitati independente si cap. VII – Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura”.

Normele adauga la Codul fiscal, desi rolul lor este doar sa explice cum se aplica prevederile acestuia: „veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II „Venituri din activitati independente” si cap. VII „Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura” din titlul IV al Codului fiscal”.

Concluzie

In concluzie, conventiile civile se pot incheia doar ocazional, de exemplu pentru training, speaker la evenimente, hostess, distributie de materiale publicitare, servicii de curatenie. Daca activitatea este repetitiva, atunci trebuie sa se inregistreze fiscal (Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere individuala etc).

Principala problema este ca normele nu lamuresc ce se intelege prin caracter ocazional, mai precis care este frecventa contractelor civile pe care le poate incheia o persoana.

Conventiile civile vor fi, in continuare, impozitate pe venit cu 16% si contributie de sanatate de 5,5%, un regim mai avantajos decat al activitatilor independente care datoreaza si contributia de pensie de 10,5%.

Sursa: profit.ro

02.02.2016