Cristian Parvan, presedintele PIAROM: Cei care se bazeaza pe centrale de apartament se vor trezi ca nu-si vor putea acoperi cheltuilelile energetice

8Centralele de apartament nu sunt o solutie viabila pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit si a pretului gazului care ar putea sa creasca in viitor, potrivit lui Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) care spune ca numarul de persoane care folosesc centrale individuale de apartament a crescut exponential in ultima perioada, in detrimentul folosirii incalzirii centralizate, pentru ca statul, respectiv autoritatile locale, nu asigura caldura atunci cand populatia are nevoie.

„Centrale de apartament au fost raspunsul firesc al omului care nu doreste sa ingehte pentru ca  autoritatile locale sunt incapabile. Oamenii au gasit aceasta solutie de moment, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o solutie viabila. In primul rand pentru ca deocamdata nu monitorizam si nu stim cata poluare genereaza centrale de apartament si care e riscul de imbolnavire a populatiei. In al doilea rand, datorita interesului de chimizare a gazelor naturale din tarile dezvoltate industrial pretul gazelor naturale, chiar daca acum nu creste, va avea o alta evolutie. Este un pret speculativ care variaza nejustificat economic, iar cei care se bazeaza pe gaz metan se vor trezi ca nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Parvan, presedintele PIAROM, in cadrul conferintei „Biomasa – sursa de caldura la nivel local, sursa de sanatate ”.

Pe de alta parte, Emil Calota, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energie, spune ca decizia cetateanului de a folosi centrala individuala de apartament nu poate fi ingradita, iar solutia pentru cetateanul sa ramana racordat la sistemul de incalzire centralizat o reprezinta contorizarea individuala. Astfel, cetateanul se poate convinge singur daca serviciile oferite sunt de buna calitate sau daca facturarea se face corect.

„Cetateanul trebuie sa aiba incredere, de pilda in Bucuresti, ca RADET ii asigura energia corect, adica pe consumul real. Nu o sa puteam avea o piata consolidata de energie termica pana cand nu o sa avem contoare individuale. Ca sa faci contorizare individuala trebui sa schimb 95% din infrastructura existenta intr-un bloc, ceea ce inseamna sa treci de pe o distributie pe verticala, la o distributie pe orizontala. Acesta este singurul efort pe care cred ca trebuie sa-l faca. Contorele individuale are trebui sa asigurate din bugetul local, iar schimbarea distributiei in bloc trebuie sa fie facuta din fonduri europene”, a spus el.

Un al subiect de dezbatere l-a constitutit subvetiile acordate cetatenilor pentru energia termica, care potrivit presedintelui PIAROM ar trebui acordate tuturor contribuabililor si nu doar unei anumite categorii sociale.

„De ce de subventionarea caldurii din Bucuresti, care se face din bani publici, nu befeciaza toti cetatenii? Sa ne aducem aminte ca platitor de taxe si impozite este fiecare cetatean si fiecare firma din aceasta tara. Subventiile pentru energia termica se dau an de an din taxele si impozitele platie de toata tara. Problema este si una de etica, de ce toti sa plateasca si numai unii sa beneficieze?”, a spus Cristian Parvan.

Potrivit PIAROM, din bugetul statului aferent anul 2016, administratiile locale au primit in jur de 700 mil. lei sub forma de imprumuturi pentru subventii la caldura, bani care de regula nu mai sunt returnati si care sunt acoperiti dupa un timp din rezervele statului.

Sursa: zf.ro

11.10.2016