COMUNICAT

In data de 10 februarie 2017, reprezentanti ai unor companii industriale romanesti, membre ale Patronatului Investitorilor Autohtoni ( PIAROM), au participat la o intalnire cu conducerea Ministerului Economiei.

In cadrul intalnirii, extrem de consistente ca tematica si timp alocat furnizarii de date si de solutii propuse de reprezentantii companiilor prezente, au fost convenite noi modalitati de identificare si valorificare a unor capacitati de productie moderne specifice industriei constructoare de masini, ceea ce ar permite acestora sa aiba o contributie mai mare la cresterea economica a Romaniei.

Investitiile consistente facute de aceste companii private au permis modernizarea tehnologiilor, imbunatatirea organizarii interne si cresterea calitatii, ceea le permite, prin contracte cu companii multinationale de renume, constructia si furnizarea de echipamente complexe atat ca structura, tonaj cat si ca precizie de executie.

In cadrul intalnirii s-a subliniat importanta promovarii unei politici industriale consistente, vizand cunoasterea si mobilizarea capacitatilor industriale in realizarea unor proiecte de modernizare a Romaniei (transport urban, echipamente industriale diverse, colaborari in domeniul inzestrarii armatei s.a.m.d).

Pogramul de guvernare se bazeaza  pe o crestere a contributiei a industriei la cresterea PIB de 1,4% fata de 0,6% in 2016. Exista angajamentul regandirii si realizarii unei alocari mai echilibrate a ajutoarelor de stat in anul 2017, pentru sustinerea capitalului autohton performant.

Reprezentantii PIAROM au solicitat punerea rapida in aplicare a unor masuri clare, care sa asigure o mai buna intrare a produselor romanesti pe piata interna, indeosebi prin utilizarea practicii europene de a permite achizitia directa de produse serie zero sau prototip pentru validarea functionalitatii lor in conditii reale de utilizare, procedura care ar putea contribui concret atat la cresterea cererii interne cat si la consolidarea producatorilor romani.

Membrii PIAROM au identificat piedicile concrete legate de intocmirea caietelor de sarcini, conditiile de finantare/garantare oferite de Eximbank mult mai costisitoare decat cele oferite de alte banci unor competitori cum ar fi cei din Polonia sau Germania, ignorarea performantelor tehnice oferite de produse industriale inovative s.a.m.d.

A fost subliniata importanta reglementarii ferme a conditiilor de sprijinire a intrarii pe piata interna a unor produse, indeosebi a unor produse inovative, conditie esentiala pentru a putea asigura referinte solide la participarea cu aceste produse oferite in licitatii internationale.

A fost prezentata necesitatea modificarii atitudinii diplomatiei economice romanesti, atat la nivelul reprezentantilor consulari de la unele ambasade, dar si al modului in care actioneaza departamentul specializat din Ministerul Afacerilor Externe.

Totodata, au fost prezentate rezultatele unor companii inovatoare romanesti, care, alaturi de companiile industriale performante, pot deveni parteneri valorosi ai unor companii internationale, crescand astfel valoarea adaugata realizata de capitalul autohton, a profitului, taxelor si impozitelor realizate in Romania. Toate acestea in conditiile in care viitoarea politica industriala va suferi o schimbare majora , rapida, fata de orientarile guvernarilor anterioare.

Companiile membre PIAROM participante la intalnire si-au exprimat increderea in masurile cuprinse in programul de guvernare, solicitand ca acestea sa fie transpuse cat mai rapid in reglementari transparente, supuse dezbaterii publice, indeosebi cu reprezentantii companiilor romanesti direct implicate, similar cu consultarile directe avute de Guvern si Presedentie cu reprezentii unor companii multinationale.

Companiile  romanesti solicita adoptarea de masuri vizand cresterea interesului administratiei centrale si locale, sprijinirea si aprecierea produselor realizate de companiile cu capital autohton, produse capabile direct sau in cadrul unor proiecte complexe internationale sa satisfaca necesitatile autentice ale acestora.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

13.02.2017